На назара се оглеждайте за дребна и свежа бамя с тъмнозелен цвят и избягвайте едра, суха и светложълтеникава.
½ Ч.ч. нахутено брашно
1 С.л. кисело мляко
½ Ч.л. лют червен пипер
½ Ч.л. кимион( млян)
½ Ч.л. куркума
400 гр. бамя
олио за пържене
1. Смесват се брашното, подправките, киселото мляко и достатъчно вода, за да се образува каша с гъстота на сметана( може да се добави и 1 яйце).
2. Добавя се бамята и добре се разбърква.
3. Пържи се в силно загрята мазнина до леко покафеняване.
4. Отцежда се от излишната мазнина върху кухненска хартия. Преди сервиране се поръсва със сол и пипер и няколко капки лимонов сок.