Сладко-кисели, плътни, влудяващо сочни. Изненадващо наситен лимонов вкус, омекотен от кадифени сметанови нюанси.
За основата:
90 гр. масло
110 гр. брашно
50 гр. пудра захар
¼ Ч.л. сол
За заливката:
2 яйца
100 гр. кристална захар
20 гр. брашно
¼ Ч.л. сол
75 гр. лимонов сок( прясноизцеден)
25 гр. заквасена сметана ( или кисело мляко)
1. Маслото се замразява за 1-2 часа в камерата на хладилника. Рендосва се на едро ренде, смесва се с брашното, пудрата захар и сол и БЪРЗО се омесва до гладко тесто. Разстила се равномерно на тънко по дъното на тавичка 18/30 см. Веднага се слага в камерата за 15 минути.
2. Основата се пече за 12-13 минути в предварително загрята на 165 градуса фурната.
3. През това време се прави заливката: смесват се яйцата, захарта, брашното и солта и се разбъркват до гладка каша. Добавят се лимоновия сок и млякото и леко се разбъркват.
4. Залива се върху горещата основа и тавата се връща във фурната да се допече за 9-10 минути на 160 градуса.
5. Оставя се да изстине върху решетка. По желание се поръсват с пудра захар.