Шоколадови топки

 

Първо се изпича нещо като шоколадов блат, който след като изстине се смила на трохи, овлажнява се с ароматен алкохол и се прави на топки.

Извънредно вкусни и засищащи.

 

за блата:

125 гр. масло

100 гр. шоколад

2  яйца

60 гр. захар

20 гр. какао на прах

½ Ч.л. сол

120 гр. брашно

1 ванилия

 

50 гр. Frangelico( или коняк,  ром, ликьор и пр.)

20 гр. ядки по избор( фино смляни)

 

 

 

1. Маслото и шоколадът се разтопяват на водна баня. Добавят се останалите съставки( без ликьора) и леко се разбъркват. Сместа се разстила в тава с размери 24/24 см.

 

2. Пече се в предварително загрята на 170 градуса фурна за 13-15 минути.

 

3. След като напълно изстине се смила на трохи( най-добре в кухненски процесор). В края на меленето се добавя ликьорът- бавно и на тънка струйка- след секунди трохите образуват влажна топка.

 

4. От новополучената влажна маса се оформят топки, които се овалват във фино смляни ядки( лешници, шам и пр.).

 

 

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>