Първо се изпича нещо като шоколадов блат, който след като изстине се смила на трохи, овлажнява се с ароматен алкохол и се прави на топки.
Извънредно вкусни и засищащи.
за блата:
125 гр. масло
100 гр. шоколад
2 яйца
60 гр. захар
20 гр. какао на прах
½ Ч.л. сол
120 гр. брашно
1 ванилия
50 гр. Frangelico( или коняк, ром, ликьор и пр.)
20 гр. ядки по избор( фино смляни)
1. Маслото и шоколадът се разтопяват на водна баня. Добавят се останалите съставки( без ликьора) и леко се разбъркват. Сместа се разстила в тава с размери 24/24 см.
2. Пече се в предварително загрята на 170 градуса фурна за 13-15 минути.
3. След като напълно изстине се смила на трохи( най-добре в кухненски процесор). В края на меленето се добавя ликьорът- бавно и на тънка струйка- след секунди трохите образуват влажна топка.
4. От новополучената влажна маса се оформят топки, които се овалват във фино смляни ядки( лешници, шам и пр.).