Хляб с лимец и квас

 

 

Бавна технология в няколко стъпки, осигуряваща тънка хрупкава коричка и желирана среда.

 

 

 

парена каша:

 

70 гр. брашно лимец

140 гр. вода

1 Ч.л. пшеничен малц( http://pechen.bg/?p=384)

 

 

нов квас:

 

12 гр. стар квас

140 гр. вода

110 гр. брашно лимец

 

 

накисната каша:

 

цялата парена каша

110 гр. брашно лимец

170 гр. бяло брашно

140 гр. вода

3 гр. сол

 

 

крайно тесто:

 

целия нов квас

цялата накисната каша

110 гр. бяло брашно

6 гр. сол

 

 

1. Парената каша- в изцяло метален съд с капак се сипва водата и се загрява до 70 градуса. Маха се от огъня. Добавя се брашното и се разбърква добре. Похлупва се и веднага се слага в (предварително!) загрята на 55 градуса фурна. Оставя се без да се отхлупва и да се вади от фурната в продължение на 3 часа. На няколко пъти температурата ЛЕКО се увеличава, като през последния час тя е 68-70 градуса.

 

2. Когато се извади от фурната се смесва с останали продукти за накиснатата каша, разбърква се добре, захлупва се и се оставя на стайна температура за 12 часа.

 

3. Всички съставки за новия квас се смесват и се оставя покрит на стайна температура за 10-12 часа.

 

4. Всички съставки за крайното тесто се смесват и веднага се прибира на студено в хладилник- 10 градуса, за 12 часа.

 

5. След като се извади от хладилника се оставя за 2-3 часа да се отпусне тестото, като 2 пъти се прави разтягане и сгъване( първото 1 час след ваденето от студеното).

 

6. Оформя се за печене и се оставя в поръсен с брашно панер за последно втасване- около 45 минути.

 

7. Непосредствено преди печенето тестото се обръща(!!!) и се правят разрези.

 

8. Печене: първите 10 минути на 230 градуса с пара. След махане тавата с парата- 25-30 минути на 210 градуса.

 

 

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>