Питки с лимец и квас

 

Лесна и „бърза“ технология, която може да бъде леко забавена ако при последното втасване тестото се прибере за няколко часа на студено в хладилник.

 

първо захранване:

 

10 гр. стар квас

35 гр. вода

35 гр. брашно Лимец

 

второ захранване:

 

80 гр. квас( от първото захранване)

40 гр. вода

30 гр. брашно Лимец

40 гр. брашно ръж

 

крайно тесто:

 

415 гр. вода

325 гр. брашно Лимец

180 гр. бяло брашно

25 гр. брашно ръж

готовият квас( 190 гр.)

13 гр. сол

 

1. Първото и второто захранване се правят през 6 часа.

 

2. Съставките за „крайното тесто” ( без кваса и солта!!!) се смесват и се оставят да се накиснат за 40 минути( т.нар. автолиза). След това се добавят готовият квас и солта и тестото се омесва леко. Прехвърля се в леко омазнен съд за 2-3 часа- с 2 „разтягане и сгъване” през 50 минути.

 

3. Оформя се печене и се оставя около 90 минути за последно втасване.

 

4. Пече се ( върху камък) на 220 градуса (първите 10 минути с пара).

 

 

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>