РЕДЕНИ СИНИ СЛИВИ (гостуваща публикация)

Текст и фотография-  Жорката

 

„Най-същественото е невидимо за очите“.
Когато човек се освободи от желанието да изтъква всяка една своя блестяща проява, тогава започва истинското творчество. Когато готвя, използвам реденето на продуктите, като упражнение, което винаги да ми напомня за това. А  рецептата за „Редени сини сливи“ сякаш е създадена по скоро за медитация, която ще отключи истинския ви творчески потенциал.

Така че с „ Ом намах шивая“ на уста да приготвим  на бързо необходимите

 

ПРОДУКТИ
15 сини сливи
120 гр. бланширан ориз
120 гр. императорски ориз
250 гр. свинка вратна паржола
250 гр. свинки бут обезкостен
2 големи домата „Биволско сърце“
1 глава лук
1 ч.л. сол
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. чубрица
2 с.л. олио

ПОДГОТОВКА
1.Бланширания и императорски ориз се смесват и се сваряват до пълно омекване .
2.Докато ориза се вари, нарязваме свинския врат и бут, на ленти с дебелина около 1 см и дължина 10-тина сантиметра.
3.Овкусяваме нарязаното месо със солта, черния, червения пипер и чубрицата. Прибираме в хладилник да отлежи докато се свари ориза.
4.Нарязваме  13 сини сливи на половинки. А останалите 2 на четвъртинки.
5.Доматите ги срязваме на 2 и после всяка половина я режем на полумесеци с дебелина около 1 см.
6.Лука го режем на полумесеци  с дебелина около половин сантимерър, и после оделяме  на лентички.

Вече сме си приготвили „боите“ с които е време да започнем да „рисуваме“. Най-важното тук е да редим продуктите по начин, който на нас ни харесва. Няма правила. Няма грешни стъпки.  Започваме да  изграждаме слой върху слой, така както художниците наслояват маслена боя върху платното.

РЕДЕНЕ
1.В намазнена с олиото тава нареждаме  част от сините сливи, като образуваме лъчи.
2. С резенчета домат, затваряме образуваните лъчи в триъгълници
3. Подреждаме по една лента от свинско месо около лъчите образувани от сливите.
4.Запълваме празните пространства със сварения ориз и сме готови с първия слой.
5. Върху всяко триъгълниче запълнено с ориз, слагаме по половин синя слива. А по стените добавяме още резенчета домат, така че цялата обиколка на тавата да се покрие с домати.
6.Подреждаме върху всички лъчи от сини сливи, такива от месо.
7.Межу лъчите от месо, внимателно подреждаме лентички от лука.
8. Запълваме триъгълниците образувани от лъчите месо с ориз.
9.В средата правим цвете от четвъртинките сини сливи
10. Завършваме с резенче домат в средата на „цветето“ и лентички лук между сливите.

Завиваме всичко плътно с алуминиево фолио и печем за 1 час в предварително загрята фурна на 250 градуса.

Със сигурност, шанса да извадите парче от  тавата и то да изглежда красиво в чиния е почти сведен до нула. За това аз поставям тавата в средата на масата и предлагам на семейството ми да си хапват директно от нея.  Вкусът е изключително приятен, сладникав и същевременно с тънък дъх на ядки допринесен от императорския ориз. А удовоствието да наблюдаваш как любите ти хора си похапват сладко е сравнимо единствено   с  това,  че само вие знаете , какво произведение на изкуството сте създали.  Макар и невидимо за очите.

 

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>