Брауни със стевия

Стевията е растение със сладки( незнам си колко пъти по-сладко от захарта) листа, което миналата година има’ своето освобождение от гнета на захарното лоби и вече легално се отглежда за индустриални цели в Европейския съюз.

В Работилница Печен използваме стевия тазгодишна реколта, отгледана до Пазарджик от Васко Велев тел: 0888 876207

 

Пионески опити в пълното премахване на захарта при печене на десерт. Очевидните проблеми са не само теглото, обемът и сладостта, но и смяната на състоянията( твърдо, течно, пак твърдо)  и взаимодействието с останалите продукти.

Необичайната структура на този сладкиш се проявява още при смесването на всички съставки, като за разлика от течното тесто( буквално се излива във формата за печене) при класическото брауни, тук се получава пухкаво и поресто, почти като пудинг, тесто, което много внимателно се бърка без да се разкъсва на парцали.

При печенето равномерно си увеличава обема( над двойно) без драматични пукнатини. След като изстине( най-добро е след 24 часа в хладилник), придобива стуктура на нещо като аериран шоколад и е твърдо и ронливо, за разлика от типичното дъвчащо се брауни.

На вкус не се усеща нужда от допълнителна захар, поне не и по отношение на сладостта.

 

4 С.л.( 60 гр.) кисело мляко

2 С.л.( 6 гр.) стевия- фино натрошени листа

2 яйца

1 ванилия

1 Ч.л. сода за хляб

 

90 гр. масло

130 гр. тъмен шоколад( 70% какао)

 

100 гр. брашно

5-6 карамфилчета( току-що смляни)

щипка индийско орехче( току-що смляно)

1/4 Ч.л. канела на прах

 

 

1. Киселото мляко и стевията се смесват добре. Добавят се леко разбитите яйца и ванилията. Разбъркват се добре и се оставят „ да се накисне” стевията за 20-30 минути.

Содата се прибавя и разбърква добре чак 5 минути преди да се добавят останалите съставки.

 

2. Добавят се маслото и шоколада( стопени на водна баня без много да се бъркат). Внимателно се разбърква.

 

3. Добавят се брашното с подправките. Много внимателно и бавно се разбърква като се внимава да не се разкъсва образуващата се крехка желеобразна маса.

 

4. Пресипва се в ( застлана с хартия за печене) кръгла форма за печене( най-добре глинена) с диаметър 19см.

 

5. Пече се 23-24 минути на 165 градуса БЕЗ вентилатор( ако се пече в метална форма става няколко минути по-рано).

Оставя се да изстива( 5 минути след ваденето от фурната се маха от формата) върху решетка.

 

 

 

 

2 коментара по „Брауни със стевия

  1. Гениално! Подлаждам със стевия разни по-непретенциозни неща, но в сладкиши още не съм се осмелила да я пробвам :) Това брауни обаче ще се яде скоро! Супер сте, благодаря! :)

    • Давай смело, тука дори не бяхме чували за стевия, а едно чайче само запарихме на 6 минути и идеите заприиждаха :)

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>