Работнически кекс 4:20


 

Когато краят на РАБОТНИЯ ден все още изглежда прекалено далече,

колегите безмълвно трептят в дразнещия честотен СПЕКтър,

шефчето е нещо недоволен,

средата е на седмицатa

и средата на ЖИВОТА

и просто СПЕШНО си трябва нещо шоколадово.

 

Ниската цена и елементарното изпълнение правят от този десерт абсолютния работнически подръчен енергиен БУШОН. Защото наистина няма нужда да се горят НЕРВИ.

 

Адаптирано по рецепта на: l’Ecole du Grand Chocolat Valrhona

 

 

3 яйца

50 г. меласа( в арабските магазини на Женския пазар има от грозде, фурми и ( !!особено препоръчвам) рожков)

80 г. кристална захар( нерафинирана)

 

50 г. бадеми( или орехи; фино смляни на брашно, може и на едро)

80 г. брашно за хляб( най-добре от спелта)

15 г. какао на прах( най-добре Valrhona 100% cacao powder)

1 С.л. бакпулвер

 

50 г. масло

80 г. сметана( в краен случай може и заквасена сметана, но никога растителна сметана)

20 г. коняк( най-добре Grand Marnier)

50 г. тъмен шоколад( в случая Valrhona Carribe 66 %)

 

1. Разбъркват се леко яйцата, меласата, захарта.

 

2. Добавят се смляните бадеми, пресятото брашното, какаото на прах и бакпулвера и се разбърква.

 

3. Добавят се разтопеното масло, сметаната, коняка и разтопения( на водна баня) шоколад. Разбърква се леко.

 

4. Сместа се сипва в намазана с масло формичка 12 на 20 см.( или кръгла с диаметър 16 см) и се пече около 45 мин. в предварително загрята на 160 градуса фурна( с изключен вентилатор) или докато боцната в средата на кекса дървена клечка излиза чиста.

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>