Сладолед „Мед и Орехи“

Трудно може да се намери нещо по-вкусно и по-лесно за правене.

 

 

120 гр. течна сметана*( виж бележка)

60 гр. захар

щипка сол

 

2 жълтъка

 

240 гр. заквасена сметана*( виж бележка)

70 гр. мед

40 гр. Bаileys( по желание)

20 гр. Frangelico( по желание)

 

 

100 гр. орехи

20 гр. масло

20 гр. захар

щипка канела

щипка сол

 

*бележка: използвана е течна сметана President и заквасена сметана Елби, ако някой знае добра българска течна сметана може да остави коментар)

 

1. Кипват се първите 3 съставки. От горещата смес се прехвърлят няколко лъжици в леко разбитите жълтъци при енергично бъркане. Двете се смесват и се бърка на слаб огън 2-3 минути да се стегне.

 

2. Маха се от огъня и се добавят заквасената сметана, после медът и ликьорите. Разбъркват се добре. Оставя се да изстине. Прехвърля се в плътнозатварящ се съд.

 

3. Слага се в камерата на хладилника. През 30-60 минути се разбърква за няколко секунди и бързо се прибира обратно в камерата. Това се прави първите 4-5 часа. При последното разбъркване се прибавят изпечените( и изстинали) орехи( които са заляти с кипнатите за минута масло, захар, канела и сол и после опечени във фурна за 15 минути на 180 градуса(2-3 пъти да се разбъркат добре при печенето)).

 

 

 

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>