С тесто за бриош по рецепта на Уейн Гислен.
Тесто( за бриош):
60 гр. мляко ( или вода)
15 гр. мая( прясна)
60 гр. брашно за хляб
150 гр.( 3 бр.) яйца
240 гр.( 2 Ч.ч.) брашно за хляб
210 гр. масло
4гр.( ½ Ч.л.) сол
15 гр.( 1 С.л.) захар
1. Маята се разтваря в млякото. Добавя се 60 гр. брашно и се разбърква добре( т.нар. прондж( гъба)). Оставя се да бухне до двойно увеличаване на обема(10-15 минути).
2. Добавят се яйцата и се бърка до пълното им смесване( около 5 минути).
3. Рядката смес се добавя към 240 гр. брашно, сол и захар и се бърка до пълното им смесване и получаване на меко и доста лепкаво тесто.
4. Към тестото на 4 пъти по малко се добавя маслото и се бърка до пълното им смесване, с последната порция се добавят солта и захарта. Готовото меко и поресто тесто се меси за 30 секунди като по малко се ръси брашно, за да не залепва. Оформя се на топка, слага се в чист съд, покрива се плътно и веднага се слага в хладилника за 8-12 часа.
5. Студеното тесто се разточва до 3-4 мм. Леко се намазва с разтопено масло. Поръсва се с 3-5 С.л. захар, малко канела, по 70-80 гр. стафиди и орехи. Навива се на руло и се реже на шайби по 3 см. Шайбите се редят в предварително залята със сироп( разбъркани: 100гр. захар; 50гр. масло; 20 гр. петмез; щипка сол) тава. Покриват се и се оставят за 1-1.5 часа да втасат.
6. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна за 25 минути.
7. 5 минути след ваденето от фурната се ОБРЪЩАТ с дъното нагоре в широка и плоска чиния.