Кекс пияни сливи

 

170 гр. сушени сливи

80 гр. коняк( courvoisier, hennessy) и/или бадемов ликьор( frangelico)

1 С.л. захар

 

170 гр. тъмен шоколад( 31-65%)

110 гр. масло

 

4 жълтъка

3-5 С.л. захар

80 гр. (1 К.ч.) кисело мляко

½ Ч.л. бакпулвер( по желание)

1 ванилия

½ Ч.л. сол

 

75 гр. лешници( фино смляни)

35 гр брашно от елда( може и обикновено)

 

4 белтъка

3 С.л. захар

 

1. Сливите се накисват за 2-24 часа в коняка( леко загрят). Фино се нарязват с нож или се смилат на пюре.

 

2. Шоколадът и маслото се стопяват на водна баня. Прибавят се към леко разбитите жълтъци, захар, кисело мляко, бакпулвер, ванилия, сол. Добавя се и пюрето от сливи. Леко се разбъркват. Добавят се брашната от елда и лешници. Леко се разбъркват.

 

3. Белтъците се разбиват до меки връхчета. Добавяйки по 1 лъжица захар се продължава с разбиването до получаване на среднотвърди връхчета. ¼ от тях се прехвърлят към първата смес и леко се разбъркват. Добавя се и останалото количество и се разбърква ЛЕКО И ВНИМАТЕЛНО( за да не спаднат белтъците).

 

4. Пресипва се в застлана с хартия за печене форма( най-добре керамична) с диаметър 23 см. Пече се (в предварително загрята фурна!!) за 30-40 минути на 175 градуса. 5 минути след вадене от фурната се маха от формата и се оставя да изстива върху решетка.

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>