за 15-20 понички:
420 гр. тиква( сварена и смачкана)
2 Ч.ч. брашно за хляб
щипка сол/пипер/анасон
1 чл(3 гр.) мая (суха инстант)
1. Тиквата и брашното, сол, пипер, анасон и се смесват и се оставят за 1-8 ч( да се накисване, най-добре за през ноща).
Добавя се мая( смесена за 5 минути със 2 С.л. леко затоплена тиква). Омесва се за 5 минути меко тесто като се ръси щедро с брашно, за да не залепва, но се внимава тестото да не поеме прекалено много и да стане твърдо.
2. Покрива се и се остава да втаса 1.5-2 часа.
3. Втасалото тесто се прехвърля върху набрашнена повърхност, разделя се на 15-20 равни части, оформят се понички и се пържат в силно загрята( но не чак да пуши) мазнина като се обръщат по веднъж.
Pingback: Хляб с тиква | Печен