Грис-халва с карамел и портокал

По-вкусна и лесна за правене, отколкото някой може да предположи.

По рецепта на Адирадж Дас ”Ведическо кулинарно изкуство”

250 гр. захар( може и по-малко)

750 мл. прясно мляко( най-добре овче)

 

150 гр. масло

230 гр. грис

 

сок от 1 портокал

2 сл. настъргана кора от портокал( ако ви е мил живота- използвайсе кора на непръскан био портокал)

¼ Ч.ч. стафиди( по желание)

 

1. Захарта се карамелизира на слаб огън( бърка се често с дървена лъжица). Налива се при нея горещото мляко и когато кристалите се разтворят, се маха от огъня.

 

2.  Гриса се запържва в маслото( най-добре в съд с дебело дъно) за 15-20 минути на бавен огън при НЕПРЕКЪСНАТО бъркане с дървена лъжица- докато покафенее леко.

 

3. Сокът от портокала, кората и стафидите се прибавят към млякото с карамела и всичко заедно се сипва при гриса. Разбърква се и се захлупва ПЛЪТНО с капак и се оставя на много слаб огън за още 4-5 минути да  поеме течноста. След махане от огъня, капака на съда се маха, за да просъхне леко и се разбърква с вилица, за да стане рохка, а не да стои на блат( както обикновено се поднася в България).

 

 

 

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>