Питка с мая

След многобройни запитвания за „питка като на баба, ако може обаче със суха мая, че много често само това имаме в къщи“…

 

4.5 чч(500 гр) брашно за хляб

2 чл мая( инстант- тя е за предпочитане пред „суха активна“)

1 сл захар

1 чл сол

2 сл олио

1 чл оцет( пожелание)

1-1.5 чч вода( хладка)

 

1. Маята (може и заедно със захарта)се разтваря в малко топла вода и се оставя за 5-10 минути, но не чак да шупне.

 

2. В голяма купа се смесват брашното, сол, захар и се прави кладенче. В него се сипва около 1 чч хладка вода и шупналата мая. Добавя се олиото( може и 1 чл оцет). Смесват се при БАВНО бъркане с дървена лъжица докато едва добие вид на еднородна маса почти без сухи участъци. Оставя се да почине 5 минути( ако не е починало, ще се разкъсва при месенето).

После се меси на ръка до получаване на гладко тесто( 5-6 минути).

(Алтернативно: Вместо да се меси, в същата купа продължаваме да го бъркаме с дървена лъжица, като постепенно темпото се увеличава. Така е особено подходящо ако работим с по-водно тесто( +0,5 чч вода), което би било прекалено лепящо, за да се меси с ръце.

Ако се разкъсва, по-често обираме стените с огрибка и ръсим леко с брашънце. Последната половин минута въртим колкото бързо можем- целта е да се отделя от стените на купата и да се навива като мокра кърпа. Преди да го сложим да втасва му правим разтягане и загъване от 4-те страни и леко поръсваме с брашно.)

 

3.Покрива се с кърпа( която не докосва тестото) и се оставя да втаса 1 час.

 

4.Омесва се леко втори път за 1 минутa или се прави 1 серия разтягане и завиване( по веднъж от 4-те страни) . Оформя се на топка.

 

5. Оставя се да втаса втори път за 30-40 минути направо в тавата, в която ще печем( леко намазана с олио).

 

Да се внимава да не превтаса, тук става много бързо, особено ако сме забравили да пуснем вече фурната да се загрява поне 15 минути преди печенето.

Преди да се сложи във  фурната( може и да) се прави дупка по средата- целта е да се натисне горната повърхност към основата, но без да се разкъсва( като се внимава да не излезе образувания при второто втасване газ!!)- така тестото се опъва като тръба и заприличва на голям геврек. Може това да се направи и като се сложи една малка чаша посредата, която се маха при първото отваряне на фурната (след 10 мин. печене).

Добре и много лесно става ако просто се използва керамична( или метална) формичка за печене( в която слагаме тестото за второто втасване- то трябва да стига на 2/3 от височината й- тук е 16 на 22 см).

 

6. Пече се в предварително загрята на 220 градуса фурна. След 10 минути вратата на фурната се отваря за 3-4 секунди, за да излезе образуваната влага. Фурната се намаля на 200 градуса и се пече още 15-20 минути. За да не изгаря от горе- след първите 10 минути може да се покрие с хартия или алуминиево фолио.

 

7. След вадене от фурната се загръща в кърпа за 10-20 минути, за да омекне коричката.

 

изпечена във( керамична) формичка за хляб- готова за сандвичи и тостер:)

 

 

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>