По идея на Cafe Zupas
3 сл масло
1 глава лук
¼ чч брашно( пшенично, може и малко нахутено да се използва)
щипка сол
1-2 чч бульон( домашен)
1 чч течна сметана (в никакъв случай растителна)
1 карфиол
1 чл горчица( най-добре от ретро вида на зърна)
1 чч ароматно сирене(като чедър или пепър джак)- пожелание
сол и пипер на вкус
Всички съставки са дадени в само ориентировъчно количество, супата( на снимката почти прилича на пюре или крем) винаги позволява да я модифицираме по свой вкус, като е желателно акцентите да падат върху млечните съставки, а подправка е само едрозърнестата горчица и по желание може да се прибавят пресен копър, чесън, джинджифил и др.
1. В маслото задушаваме нарязания лук( в тази фаза може да се добавят чесън и джинджифил). ( Сега може да се добавят и 5-6 печурки.) Прибавя се брашното и се запича за 3-4 минути.
2. Добавя се топлият бульон( ако предпочитате по-рядка супа- добавете още 1-2 чаши бульон или вода). Когато заври се слага и начупеният карфиол. Задушава се на много тих огън за 20-30 мин.
3. Добавя се сметаната и се задушава още 5 минути, като се бърка да не загори.
4. Пасира се. Добавят се горчицата и сиренето, изчаква се 1-2 минути да се стопят и добре се разбърква.Подправя се на вкус.
При поднасяне се добавя (по желание) пресен магданоз и копър.