Хлебчета с мая

 

Първи смел( по една случайност гергьовденски) опит за спасяване на едно 4-членно семейство от жестоките лапи на чудовищното недоразумение да си купуват хляб в найлонче.

 

Пилотен епизод от предстоящата поредица  за хора много заети с по-важни от самите тях неща, нямащи никакво излишно време, нито внимание, за здравето си и като цяло понасящи доста тежки удари дори при най-безобидни опити да се нахранят.

 

 

Работилница Печен

представя

оригиналните епизоди

 

HARVEST  MOON

..отразената светлина на изобилието..

 

очаквайте по

pechen.bg

 

… … …

 

 

за 10 хлебчета:

 

4.5 чч(500 гр) брашно за хляб( произволна комбинация от пълнозърнесто, типово и бяло; желателно е около 30% спелта)

1 чл сол

1 чл захар

1-2 сл олио

около 1.5 чч вода( топла 35 градуса)

2 чл мая( инстант- тя е за предпочитане пред „суха активна“) (може и да се замени с 0,5 кубче прясна мая(купешка), която е същото нещо, плюс 70% вода)

 

1.  Брашното се пресява в голяма купа. Смесва се със солта, захарта и водата. Добавя се олиото. Разбърква се докато няма сухи места.  Остава се да се накисне за 30-60 минути.

 

2. Маята се разтваря (в 3-4 сл топла вода) за 5-10 минути, но не се оставя чак да шупне.

 

3. Разтворената мая се прибавя ( с помощта на 4-5 сл брашно) към тестото и се разбърква бавно докато напълно се смесят. След това темпото на бъркане постепенно се усилва. Бърка се с дървена лъжижа за 2-3 минути- докато се оформи много меко тесто, стане гладко и започне да се отлепя от дъното на купата. Междувременно се ръси с брашно, а страните на купата се обират с шпатула. Оформя се на топка и се покрива с кърпа( която не го докосва). Оставя се да втаса за 1 час.

 

4. С добре набрашнени ръце тестото се омесва леко за 1-2 минути- направо както си е в купата. По малко ръсим брашно ако започне да лепне, но внимаваме тестото да не стане прекалено твърдо .

 

5. Разделяме тестото на 10 равни части( с шпатула го накълцваме с по едно рязко движение, както си е на топка в купата). С добре набрашнени ръце оформяме всяко парче на кръгло хлебче и ги подреждаме на разстояние едно от друго в тавата, в която ще печем( по желание ги поръсваме с мак или сусам). Покриваме ги и оставяме да втасат за 30-45 мин.

 

6. Пекат се за 15-18 минути на 230 градуса( в предварително загрята на макс фурна). Готови са когато бият на кухо при почукване по дъното.

След вадене от фурната се оставят да изстиват върху решетка.

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>