Лепкав кекс с фурми

 

Сочен, ароматен, подходящ и за блат за торта.

 

Адаптирано по рецепта на „Cakes and Bakes”

 

1,3 чч фурми( почистени от костилките)

1,2 чч  вода

 

110 гр масло( на стайна температура)

100 гр захар( може и с 4-6 сл повече)

3 яйца

 

1,5 чч ( 200 гр) брашно

0,5 чл канела

1 чл сода

 

за заливката:

3-4 сл захар

3 сл масло

2 сл течна сметана

 

 

 

1. Фурмите се заливат с врящата вода и се остават захлупени да се накисват.

 

2. Маслото и захарта се бият 2-3 минути докато бухнат. Постепенно се добавят яйцата(леко разбити) като се бърка.

 

3. Добавя се брашното и канелата и се разбърква.

 

4. Содата се разтваря за 5 мин. в 1 сл кисело мляко(или заквасена сметана). Накиснатите фурми се пасират и към тях се добавя шупналата сода. Добавят се към останалите съставки и всичко се разбърва. Доста течната смес се сипва във форма за печене( най-добре керамична), застлана с хартия за печене.

 

5. Пече се около 1 час на 175 градуса( умерена) фурна. Залива се с кипнатите за 3 минути съставки за заливката и се пече още 5-6 минути- докато заливкате започне да се пени.

 

6. След вадене от фурната се оставя 5-10 мин. да поизстине във формата и после се вади върху решетка за окончателно изстиване.( може и чак сега да се залее с кипнатата за 3 мин. заливка- хем по лесно, хем няма чак толкова да се вглети)

 

 

 

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>