Хрупкав десерт с цвекло( или ревен)

 

в очакване на Рубарба..

 

 

по рецепта на Rachel Allen „Favorite Food at Home“

 

за плънката:

3 сл(50 гр) масло

2-3 неголеми глави(300 гр) цвекло заедно с дръжките на листата

2 ябълки (или друг плод, напр.400 гр ягоди)

3-4 сл захар

1 чл кардамон( по желание) (най-добре току-що смлян в хаванче)

 

тесто за поръсване (т. нар. маслени трохи):

240 гр( 2 чч) брашно

120 гр масло( студено от хладилник)

4-5 сл захар

0.5 чл канела(по желание)

кашу за поръсване (по желание)

 

1. За плънката: 3 сл масло се загрява в голяма тенджара и в него за 5-10 секунди се задушава кардамонът. Добавят се плодовете и леко се бърка за 5 минути. В края се добавя и захарта.

 

2. През туй време се смесват всички съставки на тестото за поръсване и с триене на пръстите бързо, но без да се използва сила, се забърква много ронливо тесто- до 2-3 минути( за де не се затопли маслото от ръцете и триенето).

 

3. В дълбока( ще бълбука и пръска малко) тава (2 л- най-добре керамична) се сипват плодовете. Върху тях се поръсва тестото на едри трохи. Не се натиска, за да не потъне, иначе ще стане глетаво. По желание най-отгоре се поръсва с малко кашу( една шепа), натрошено на едро .

 

4. Пече се на 180 градуса  за 20-25 минути- соковете трябва да бълбукат покрай стените на тавата и от горе да се е запекло.

Най-добър е още топъл.

 

 

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>