Едно от най-бързите за приготвяне кърита( под 1 час). Спасителна рецепта при изненадващи посещения на гладни приятели.
Върви със задушени зеленчуци и ориз.
За 4 порции:
2-3 сл масло
2-3 скилидки чесън
2-3 см пресен джинджифил
1 люта чушка
5 см пръчка канела
7-8 шушулки кардамон( току-що смляни в хаванче)
1 чл кориандър( току-що смляни в хаванче)
1/2 чл кимион( пожелание) ( току-що смлян в хаванче)
1 чл резене( пожелание) ( току-що смляни в хаванче)
1 чл куркума
сол на вкус
3 глави лук
700 гр пилешко( обезкостено и нарязано на парчета и по възможност мариновано поне за 30-60 минути в няколко с.л. тарияки сос, или оцет, или оризово вино, или шери)
250 гр кисело мляко( най-добре овче)
1. В силно загрятото масло( но в никакъв случай чак да пуши, което ако се случи- трябва да се изхвърли и да се започне отначало) се пускат за 20-30 секунди ситно нарязаните чесън, джинджър и люта чушка. ЦЕЛТА е не да ги пържим, а да се овкуси маслото.
2. Добавят се останалите подправки само за 10-20 секунди като се внимава да не загорят.
3. Добавя се нарязаният лук и се запържва леко за около 2 минути.
4. Добавя се и пилето и се бърка леко за 3-4 минути- докато тук-там се появят златисти петна.
5. Добавя се киселото мляко( постепенно лъцица по лъжица). Разбърква се и се похлупва под капак за 30 минути.
Няколко пъти се разбърква, защото особено в последните минути може да започне да загаря заради млякото.
След махане от огъня е добре да се поръси с магданоз.