Пилешко къри по кашмирски

 

 

Едно от най-бързите за приготвяне кърита( под 1 час). Спасителна рецепта при изненадващи посещения на гладни приятели.

Върви със задушени зеленчуци и ориз.

 

За 4 порции:

 

2-3 сл масло

2-3 скилидки чесън

2-3 см пресен джинджифил

1 люта чушка

 

5 см пръчка канела

7-8 шушулки кардамон( току-що смляни в хаванче)

1 чл кориандър( току-що смляни в хаванче)

1/2 чл кимион( пожелание) ( току-що смлян в хаванче)

1 чл резене( пожелание) ( току-що смляни в хаванче)

1 чл куркума

сол на вкус

 

3 глави лук

700 гр пилешко( обезкостено и нарязано на парчета и по възможност мариновано поне за 30-60 минути в няколко с.л. тарияки сос, или оцет, или оризово вино, или шери)

250 гр кисело мляко( най-добре овче)

 

 

1. В силно загрятото масло( но в никакъв случай чак да пуши, което ако се случи- трябва да се изхвърли и да се започне отначало) се пускат за 20-30 секунди ситно нарязаните чесън, джинджър и люта чушка. ЦЕЛТА е не да ги пържим, а да се овкуси маслото.

 

2. Добавят се останалите подправки само за 10-20 секунди като се внимава да не загорят.

 

3. Добавя се нарязаният лук и се запържва леко за около 2 минути.

 

4. Добавя се и пилето и се бърка леко за 3-4 минути- докато тук-там се появят златисти петна.

 

5. Добавя се киселото мляко( постепенно лъцица по лъжица). Разбърква се и се похлупва под капак за 30 минути.

Няколко пъти се разбърква, защото особено в последните минути може да започне да загаря заради млякото.

След махане от огъня е добре да се поръси с магданоз.

 

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>