Този бленуван връх на селското гурме е в мечтите на много хора. Елегантни аромати оставящи незабравими спомени.
Чудесно съчетава приятна няколкочасова разходка по набавяне на продуктите и само няколко минути работа по приготвянето им.
Въпреки че Работилница Печен претендира за оригиналността на тази рецепта, по-запознатите ще ви кажат, че комбинацията се явява своево рода принудителна, тъй като е невъзможно човек да намери в гората едното, без да намери и другото.
около 1 кг пачи крак
3-4 сл масло
сол и пипер
пресен копър
за соса:
1 сл олио
2 малки стръка пресен лук
2 скилидки чесън
1 см пресен джинджифил
1 сл нахутено брашно( или царевично, може и обикновено)
1 люта чушка
2 сл оцет
двойна шепа диви ягоди
2 сл мед
сол и пипер
1 сл зехтин
1 сл рибен сос(или скариден; може и соев сос)
1. Гъбите се почистват и цели се слагат в тава. Тавата трябва да изглежда леко попрепълнена, после гъбите си намалят обема. Поръсват се щедро с масло и се посоляват. Захлупват се с друга тава или с алуминиево фолио.
Слагат се в предварително затоплена силна фурна. След около 25 минути фолиото се маха, след което се допичат открити за още около 10 минути- водата им почти трябва да изври, но не да загарят.
2. През това време се прави сосът: в олиото се запържва за 2 мин. лук, чесън и джинджифил.
Добавят се останалите съставки в дадената последователност. Бърка се 5-6 минути докато се сгъсти.
След махане от огъня се добавя 1 сл рибен(или скариден) сос ( ако нямате, може да се сложи соев сос).
При поднасянето се поръсват с пресен копър, а сосът е в отделна купичка отстрани.
По принцип са предпочитани топли, но когато гъбите и сосът са студени, вкусът им става още по-изразителен.