Пачи крак със сладко-кисел сос от диви ягоди

Този бленуван връх на селското гурме е  в мечтите на много хора. Елегантни аромати оставящи незабравими спомени.

 

Чудесно съчетава приятна няколкочасова разходка по набавяне на продуктите и само няколко минути работа по приготвянето им.

 

Въпреки че Работилница Печен претендира за оригиналността на тази рецепта, по-запознатите ще ви кажат, че комбинацията се явява своево рода принудителна, тъй като е невъзможно човек да намери в гората едното, без да намери и другото.

 

 

 

около 1 кг пачи крак

3-4 сл масло

сол и пипер

пресен копър

 

за соса:

1 сл олио

2 малки стръка пресен лук

2 скилидки чесън

1 см пресен джинджифил

 

1 сл нахутено брашно( или царевично, може и обикновено)

1 люта чушка

2 сл оцет

двойна шепа диви ягоди

2 сл мед

сол и пипер

1 сл зехтин

1 сл рибен сос(или скариден; може и соев сос)

 

 

1. Гъбите се почистват и цели се слагат в тава. Тавата трябва да изглежда леко попрепълнена, после гъбите си намалят обема. Поръсват се щедро с масло и се посоляват. Захлупват се с друга тава или с алуминиево фолио.

Слагат се в предварително затоплена силна фурна. След около 25 минути фолиото се маха, след което се допичат открити за още около 10 минути- водата им почти трябва да изври, но не да загарят.

 

 

2. През това време се прави сосът: в олиото се запържва за 2 мин. лук, чесън и джинджифил.

Добавят се останалите съставки в дадената последователност. Бърка се 5-6 минути докато се сгъсти.

След махане от огъня се добавя 1 сл рибен(или скариден) сос ( ако нямате, може да се сложи соев сос).

 

При поднасянето се поръсват с пресен копър, а сосът е в отделна купичка отстрани.

По принцип са предпочитани топли, но когато гъбите и сосът са студени,  вкусът им става още по-изразителен.

 

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>