Еклерова торта- ягоди, сметана, шоколад

 

Свободно потапяне в изобилен крем с мащаби достатъчни да направят това действие олимпийска дисциплина.

 

Вдъхновена ( признавам си( и сори за хейта)) от покъртително отвратителната линия еклерови торти на сладкарница Неделя, блъскащи на евтини заместители и опасни ментета.

 

Рецепта от оригиналните епизоди:

Работилница Печен

представя

 

HARVEST  MOON

..отразената светлина на изобилието..

 

епизод 2

“ Еклерова торта“

 

За 6 порции:

Еклери:

50 гр краве масло

150 гр вода

60-80 гр( 1/2 чч) брашно( според големината на яйцата)

1 сл захар

2 яйца( добре разбити)

 

Ягодов крем:

200 гр сметана( от краве мляко( president), в никакъв случай растителна))

300 гр ягоди( смачкани с вилица)

6-7 сл лека кафява захар(например demerara; wiener braun zuker)

3 жълтъка

50 гр тъмен шоколад( над 60% какао( например черния Lindor))

 

Еклери:

1. Водата и маслото се слагат в съд на котлона докато заври.

Маха се от огъня.

На веднъж се прибавят брашното и захарта ( с рязко движение). Бърка се до образуване на гладко тесто.

2. Постепенно се добавят яйцата (при постоянно бъркане) до образуване на гладко тесто.

3. С чаена лъжичка се сипват върху намокрена хартия за печене на разстояние два пръста един от друг. Излизат около 16-20 мини еклера.

4. Пече се( в предварително загрята фурна) за 10 минути на 200 градуса. После се качва на 220 градуса и се пече още 15 минути. Пукат се от едната страна и се допичат още 2 минути.

 

Крем:

1.  В съд с дебело дъно се кипват сметаната, ягодите и захарта. Бъркат се 2-3 минути докато ягодите омекнат и сместа стане хомогенна. Махат се от огъня.

2. Прибавят се бавно ( лъжица по лъжица) при енергично бъркане към жълтъците. Сместа се връща обратно в съда с дебело дъно и се слага на умерен огън.

Бърка се( най-добре със силиконова шпатула) непрекъснато 5 минути до сгъстяване.

3. В отделена 1/3 от крема( докато е още горещ) се слага шоколадът. Изчаква се 1 минута и се разбърква.

 

Монтаж:

В еклерите се прави дупка и се пълнят с шоколадовия крем.

В голяма купа застлана с прозрачно фолио се редят еклери и се заливат с ягодовия крем. Последния ред не се залива.

Слага се в хладилника да стегне.

Купата се обръща в чиния и се маха фолиото.

При поднасяне може и допълнително да се добави разбита сметана.

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>