Енергиен блок „Шерпа”

 

Скромен по размер, но когато с облекчение го извадите встрани от туристическата пътека, хората веднага разбират, че притежавате нещо специално.

Еднакво удовлетворителен и за мъже и за жени, неговата буйна мощ ще ви качи на най-високия връх.

 

И сега  за съставките ако трябва малко по-конкретно: с традиционно отглеждания от високопланинските народи ечемик, осигуряващ безпрецедентни количества енергия и  създаващ за часове наред чувство за ситост( заради което следва да НЕ се заменя с овес, който за  кратко оставя чувство за лекота). Наред с ечемика върви и другата основна съставка от диетата на хималайските народи- сушени кайсии( за добър воден баланс, работа на мускулите и регулиране ритъма на сърцето, също против анемия). И последният типичен крайъгълен камък на тази рецепта- кондензираното мляко. Останалите съставки са на практика бонус.

 

За пореден път доказва старото шерпско правило, че на който му е голям пакетът е късметлия, а на който му е малък, е цар.

 

 

 

Адаптирано по рецепта на Далия Смит „Шоколад“

 

за 16 парчета:

60 гр орехи

25 гр тиквени семки

30 гр лешници

 

150 гр кондензирани мляко( от консерва)

1 сл кафява захар

4-5 листа пресен джоджен(пожелание)

 

150 гр ечемичени ядки( накиснати за 4 часа в 2-3 сл сметана, кисело мляко или ликьор(Frangelico))

30 гр оризон/оризовки- натурални 100% ориз( има ги по диетичните щандове)

40 гр царевични люспи( корн флейкс) виж *бележката

 

100 гр сушени кайсии

50 гр сушени червени боровинки

30 гр сушени череши( и/или годжи бери, ако им харесвате вкуса)

 

*бележка: на мен лично са ми любими  на вкус Kellogg’s “Crunchy nuts” ( още от времето на моето детството, когато тази отрова минаваше за здравословна закуска и я даваха дори на деца), Nestle “Fitness Honey+Almond” също не са лоши за тази цел. Наистина разбирам, че тия корн флейксове са малко като на адското гурме да се сложи една щипка натриев глутамат, тъй че, който иска да не слага.

 

1.  Орехите, тиквените семки и лешници се пекват за 7 минути на 150 градуса във фурна( или в тиган).

 

2. Кондензираното мляко заедно с 1 сл захар, се загрява и непрекъснато се бърка докато кипне. Веднага се маха от огъня. Добавя се нарязаният на ситно джоджен( ако използваме).

 

3. В голяма купа се смесват всички сухи съставки. Заливат се с кипнатото мляко и бързо се разбърква добре, преди да е успяло да се стегне. Сместа се прехвърля в тава 20см на 30 см( най-добре керамична), застлана с хартия за печене.

Натиска се добре да уплътни( най-лесно с шпатула) на височина около 2 пръста. Нарязва се( най-лесно пак с шпатула) преди печенето, иначе после много ще се натроши.

 

4. Пече се 25-30 минути на слаба фурна( 160 грауса).

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>