По-разпространени от челядинки, по-скъпи от манатарки, вкусни като черни трюфели- тръбенката определено заслужава по-често да се появява на сезонната българска трапеза.
Трудно може да се намери широколистна гора в която да няма тръбенки, предпочитат стръмни бранища с южно и западно изложение и растат на големи семейства по мъха около стари дървета.
Изсушени, те засилват трюфеловия си аромат и стават изключително крехки, и по непотвърдени данни са били любимият чипс на древногрътската богиня на лова Диана.
1. Почистените гъби се разстилат както са си цели върху решетка( най-добре от дървени летви) и се сушат в загрята на не повече от 55 градуса фурна с леко открехната врата. От време на време е добре да се пуска и вентилатор, но за не-повече от 10-15 минути, защото прекалено бързо просъхват.
От време на време се проверяват и разбъркват, като идеята е да съхнат колкото се може по-бавно. Когато започнат да стават чупливи след около 4-8 часа се махат от фурната.
Оставят се за няколко дена на стайна температура и на сянка за окончателно изсъхване.
Съхраняват се в стъклен буркан.