Пълнена щука

Щуката е само бяло месо без много мазнини, затова плънката трябва да бъде не само деликатно ароматна, но и доволно овлажняваща отвътре. За да не остане суха е препоръчително и щедро да се ръси със слънчогледово олио отвън, а имайки предвид извънредно големия размер на рибата ( все пак да става за пълнене), добре е в началото на печенето да се покрие и задуши.

Добре е също така към края на печенето барем 1-2 пъти с голяма лъжица да се гребне и да се облее кожичката с образуващото се по дъното на тавата сосче.

 

1 люта чушка

2 ск чесън

2 см джинджифил

1 праз

1 шепа гъби( печурки или др., може и накиснати за 30 мин.сушени (манатарка))

няколко листа целина

няколко стръка магданоз

2-3 ореха

сол и черен пипер

олио слънчогледово

1 едра щука( над 1 кг)

 

1. В малко олио се задушават само за 30 сек. чесъна, джинджъра и лютата чушка.

Добавя се нарязаният праз и се задушава за още 2 минути.

Добавят се нарязаните гъби, целина и магданоз и се задушава за още 10-15 минути. Подправя се и се сваля от огъня.

2. Изчистената риба се осолява, пълни се с плънката и се зашива със здрав конец.

Слага се в метална тава с шева надолу и се поръсва с олио. В тавата се сипва 1 чч вода и се покрива( с фолио или друга тава).

3. Пече се 20 минути на силна фурна.

Фолиото се маха и се запича още 20-тина минути на много силна фурна.

 

 

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>