Щуката е само бяло месо без много мазнини, затова плънката трябва да бъде не само деликатно ароматна, но и доволно овлажняваща отвътре. За да не остане суха е препоръчително и щедро да се ръси със слънчогледово олио отвън, а имайки предвид извънредно големия размер на рибата ( все пак да става за пълнене), добре е в началото на печенето да се покрие и задуши.
Добре е също така към края на печенето барем 1-2 пъти с голяма лъжица да се гребне и да се облее кожичката с образуващото се по дъното на тавата сосче.
1 люта чушка
2 ск чесън
2 см джинджифил
1 праз
1 шепа гъби( печурки или др., може и накиснати за 30 мин.сушени (манатарка))
няколко листа целина
няколко стръка магданоз
2-3 ореха
сол и черен пипер
олио слънчогледово
1 едра щука( над 1 кг)
1. В малко олио се задушават само за 30 сек. чесъна, джинджъра и лютата чушка.
Добавя се нарязаният праз и се задушава за още 2 минути.
Добавят се нарязаните гъби, целина и магданоз и се задушава за още 10-15 минути. Подправя се и се сваля от огъня.
2. Изчистената риба се осолява, пълни се с плънката и се зашива със здрав конец.
Слага се в метална тава с шева надолу и се поръсва с олио. В тавата се сипва 1 чч вода и се покрива( с фолио или друга тава).
3. Пече се 20 минути на силна фурна.
Фолиото се маха и се запича още 20-тина минути на много силна фурна.