Марципан

 

Тази рецепта е оптимизирана за кухненски процесор.

 

400 гр. бадеми(най-добре по-ситен и ароматен сорт, а не големи и млечни, от които обикновено се прави индустриалният марципан)

200 грама пудра захар( най-добре бяла и нерафинирана- такава може да се намери в био магазините)

100 мл. вода

2 С.л. петмез ( може пчелен мед или сироп агаве)

1 С.л. Disaronno или друг бадемов ликьор(по желание)

 

1. Обелете бланшираните за 1 минута бадеми и ЛЕКО ги запечете( това  е по-скоро изсушаване) за 8-10 минути във фурна (!!предварително) загрята на 120 градуса. Докато са още топли ги смелете в кухненски процесор – трябва да станат на фина гладка маса. Прибавете 1-2 С.л. вода за да облекчите този процес.

 

2. Смесете захарта, водата, петмеза в тенджера и на силен огън без да се бърка изчакайте буйно да заври( докато достигне 108 градуса). Махнете от огъня и добавете (ако използвате) бадемовия ликьор.

 

3. Бавно сипете сиропа на тънка струя върху бадемите, докато кухненския процесор работи. Поне няколко пъти спирайте и с шпатула обирайте стените на купата и разбърквайте- докато всичко стане на фина гладка маса.

 

Може да се направи в комбинация с други ядки и вкусове – например ½ чаша шамфъстък ще оцвети пастата в зелено, 2-3 С.л. сок от цвекло я правят розова, а с настъргана кора от био портокали просто се омълчава празненството.. за много кратко.

 

Съхранение: плътно опакован във фолио и в хладилника, марципанът остава добър за 6 месеца – запасете се преди да е започнала празничната треска.

Отлично се капсулова и съхранява (вместо във фолио) в заливка от тъмен шоколад ( над 70% какао)- тук разбира се възниква проблемът да бъде опазен от изяждане в този си вид преди да успее да дочака епохалните бъдещи проекти, заради които именно беше толкова добре съхранен.

 

този на снимката е овкусен с 2 сл домашно сладко от портокали+ 2сл Disaronno

 

 

 

 

Един коментар по „Марципан

  1. Pingback: Ирански марципанови дуди | Печен

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>