Веган сирене от ферментирало кашу

Нямам амбиция да ви отказвам от нормалното сирене, но се считайте за предупредени.

Време за приготвяне: 24-36 часа

Съставки:

300 г. сурово кашу
250 г. изворна вода
½ ч.л. пробиотик( 2 ампули Lactobacillus bulgaricus)
подправки

1. Смесете накиснатото за няколко часа кашу, водата и пробиотика и пасирайте на много фина паста.

2. Застелете гевгир с двойно сгъната марля. Поставете го в друг съд. Изсипете пастата върху марлята, завийте я добре и сложете отгоре нещо тежко да се отцежда.

3. Сложете съда с гевгира във фурна затоплена на 40 градуса. Оставете 16-24 часа да ферментира, без температурата да надхвърля 42 градуса.

4. След като ви се стори достатъчно ферментирала( зависи от поддържаната температура), прехвърлете сместа в широка тава, разстелете на тънък слой и оставете 2-3 часа да просъхне, отново без температурата да надхвърля 42 градуса. Разбърквайте от време на време.

5. Подправете по свой вкус. Оформете в желана от вас форма и оваляйте в предпочитани подправки.

Тези подправих с:

1 ч.л мисо, 1 с.л. студенопресован зехтин, щипка бахар, щипка сух чесън( бахара и чесъна току що смлени в хаванче)

Оваляни са съответно в:

сух босилек
сух лилав босилек
суха мащерка
бял, чер, червен, зелен пипер
( съответните варианти са поотделно току що натрошени в отделни купи)

Съхранение: 5-6 дена увити в амбалажна хартия най-отдолу в хладилника( препоръчително на около 7 градуса).

10 коментара по „Веган сирене от ферментирало кашу

    • Не знам някъде да продават, пък и само в къщи можеш си го направиш толкова хубаво :)

  1. Само не разбрах дали се консумира след отлежаване в хладилник, или толкова /5-6дни/ е годно???
    Благодаря!

  2. Страхотни сте,сега си направих сиренето,около 5-6 дни ферментира и е феноменално на вкус.Благодаря ви за рецептата <3

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>