Мариновани сушени гъби

Едничкото най-вкусно нещо, което съм си слагал в устата.

Ароматните сушени гъби, които често се използват при варене на бульони, обикновено се прибавят в началото на процеса за не повече от 30-60 мин. След това се изваждят от тенджерата на бъдещия бульон, който си продължава още N часа да си ври, а гъбите повече не се използват. Е точно тия гъби са най-добри( и готови) за мариноване.

 

адаптирано по рецепта на David Chang “Momofuku”

 

70 гр сушени гъби( шийтаке, тръбенка и др)

2/3 чч захар( кафява)

1/3 чч сладко от портокали

1 чч соев сос( лек)

1 чч балсамик оцет

голямо парче пресен джинджифил( 10 см)- смачкан

2 чч вода(бульон)

 

1. Гъбите се заливат с гореща вода( ако не използваме извадени от бульон) и се покриват докато омекнат(15-30 мин). След това се почистват( от пънчетата) и се нарязват на тънки ивици.

2. 2 чаши от водата в която са киснали( или от бульона) се смесват с останалите съставки и се слага на котлона. Ври 30 мин на слаб огън при често разбъркване.

След като изстинат се притискат в буркан и се заливат с колкото течност им трябва, за да ги покрие. Готови са за хапване веднага.

В хладилник се съхраняват за около 1 месец.

 

 

 

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>