Едничкото най-вкусно нещо, което съм си слагал в устата.
Ароматните сушени гъби, които често се използват при варене на бульони, обикновено се прибавят в началото на процеса за не повече от 30-60 мин. След това се изваждят от тенджерата на бъдещия бульон, който си продължава още N часа да си ври, а гъбите повече не се използват. Е точно тия гъби са най-добри( и готови) за мариноване.
адаптирано по рецепта на David Chang “Momofuku”
70 гр сушени гъби( шийтаке, тръбенка и др)
2/3 чч захар( кафява)
1/3 чч сладко от портокали
1 чч соев сос( лек)
1 чч балсамик оцет
голямо парче пресен джинджифил( 10 см)- смачкан
2 чч вода(бульон)
1. Гъбите се заливат с гореща вода( ако не използваме извадени от бульон) и се покриват докато омекнат(15-30 мин). След това се почистват( от пънчетата) и се нарязват на тънки ивици.
2. 2 чаши от водата в която са киснали( или от бульона) се смесват с останалите съставки и се слага на котлона. Ври 30 мин на слаб огън при често разбъркване.
След като изстинат се притискат в буркан и се заливат с колкото течност им трябва, за да ги покрие. Готови са за хапване веднага.
В хладилник се съхраняват за около 1 месец.