Тахан

Полагането на( изглеждащите прекалени) усилия по меленето на различни тахани в домашни условия е наистина ексцентрично занимание за откачалки, които с (необяснимо за пълчищата масови потребители) настървение продължават да намират за важно:

- подбор качеството и вида на ядките и олиото( най-важното)

- различна степен на опичане и смилане на ядките( не по-малко важно)

- неповторим вкус на току-що направено( всъщност най-важното)

 

Добър кухненски процесор е единственото условие за успеха тук- моят Braun CombiMax 700 от години се справя без да каже „гък“ и горещо го препоръчвам като един от най-добрите кухненски процесори на пазара.

Предпочитано олио за правене на тахан е това от гроздови семки- защото има неутрален вкус.

Може да се направи от всякакви съчетания между семки и олио, тук са посочени само някои основни насоки.

 

Слънчоглед: Любимият тахан тук в работилницата- отличава се от останалите по това, че не е чак толкова стипчив.

500 гр слънчоглед( белен)

40-70 гр шарлан( студенопресовано слънчогледово олио)

1. Слънчогледът се пеква много леко и внимателно на 145-155 С за към 5-8 минути- до когато замерише на печено,  но още не си е променил цвета към кафяво. Оставя се да изстине.

По желание може да се препече и повече или изобщо да не се пече- според вкуса и предназначението.

Също така може да се използва 10-20% небелено семе, което после прави крайния вкус много 3D.

2. Добавя се олиото и се смила в кухненски процесор за 2-3 мин.- времето на мелене и количеството олио определят колко ще е течен таханът.

 

Кашу: извънредно кремообразно и сметаново, създадено за да се прави на тахан.

500 гр кашу

50-70 гр олио от гроздови семки

1. Кашуто се пеква на 150-160 С за около 7-8 минути- до когато замерише на печено,  но още не си е променило цвета към кафяво. Оставя се да изстине.

2. Добавя се олиото и се смила в кухненски процесор за 2-3 мин.

 

 

 

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>