Аюрведична рецепта от Yogi Bhajan, който препоръчва да се взима всеки ден за общ пречистващ ефект.
Сред безбройните приложения на този класически пенкелер, да спомена само няколко от основните:
Отлично средство за детоксификация на черния дроб.
Отлично противовъзпалително средство( и като се има предвид, че повечето от болежките се причиняват от различни възпаления- има мощно обезболяващо действие).
Паста куркума
8-9 сл вода( най-добре изворна, може и филтрирана)
4 сл куркума( на прах)
Смесват се и се вари (с често бъркане) на слаб огън за 7-9 минути. Ако пастата се сгъсти прекалено, се добавя по мъничко вода.
След като изтине се сипва в стъклено бурканче, затваря се плътно и се слага в хладилника.
Приема се по 0.5-1 чл от пастата по 2 пъти на ден( смесено с ядене, чай, кисело мляко или под формата на „златно мляко“).
При ударно лечение, след 3-4 дена би трябвало да има забележително намаляне на възпалителните процеси.
За всички възрасти се препоръчва ежедневна употреба.
Срокът му на годност в хладилник е 2 седмици, след това може да се появи промяна във вкуса и трябва да се изхвърли.
Златно мляко
0.5-1 чл паста куркума
1 чч мляко( най-добре ядково( бадемово, конопено и пр), може и краве)
подсладител по желание( мед, петмез, кленов сироп и пр.)
0.5 чл бадемово олио( или друго по избор)
Всичко (без олиото) се разбърква, слага се да заври и после веднага се маха от огъня.
Kато поизстине леко се добавя и олиото и се разбърква.
Готово е за пиене.