Конопена торта „Гараш“

След рецептата за паста от куркума, неусетно продължаваме по темата с класическите пенкелери( явно така баш баят се заиграха със сопите на кендото, ще трябва да ги ломя повече..).

 

Оригинална рецепта на Работлница Печен от поредицата

HARVEST MOON

..отразената светлина на изобилието..

 

За 8-10 парчета:

Блат:

3 белтъка

80 гр захар( кафява)

100 гр орехи( смлени)

1 сл брашно за хляб

¼ чл канела

 

Крем:

2 жълтъка

4 сл захар( може и повече)

2 чч конопено мляко( рецепта по-долу)

2 сл брашно за хляб

2 сл масло

200 гр шоколад( черен)(най добре Valrhona Carribe 66 %(от „Дар от Боговете“))

 

Глазура:

3 сл сметана( или по-гъсто конопено мляко)

3 сл захар( кафява, най-добре wiener braun zuker)

3 сл какао( най-добре Valrhona 100% cacao powder(от „Дар от Боговете“))

3 сл масло

 

Конопеното мляко се прави като 1 чч конопено семе( небелено) заедно с 2 чч вода се блендват за 2 минути на максимална скорост. Получената течност се прецежда през много фина цедка.

1. Блатовете се правят като първо белтъците се разбият със захарта до меки връхчета.

Добавят се орехите, брашното и канелата и добре се разбърква.

Разстила се върху хартия за печене( или още по-добре силиконова постелка за печене) на съвсем тънък пласт- 2 мм. Идеалният вариант е да се опечат 6 блата с формата на бъдещата торта, но това рядко се получава перфектно, защото често някой от блатовете залепва или се счупва поради крехката си дебелина.

Печат се( може едновременно в 2 големи плитки тави) на 150 градуса( слаба) фурна докато започне да покафенява по краищата( десетина минути).

2. Кремът се прави като на тих огън го бъркаме ( всички съставки без масло и шоколад) докато се сгъсти.

Маха се от огъня и се добавя шоколадът и маслото. Оставят се за 1 минута и после се разбърква добре.

3. Глазурата- на водна баня смесваме последователно дадените съставки. Бърка се бавно и внимателно( най-добре със силиконова шпатула).

4. За монтажа на тортата има 2 варианта:

- ако сме опекли 6 правилни блата, просто ги слепваме с крема и заливаме отгоре с глазурата.

- ако блатовете са се поначупили( например на нарчета колкото курабийки), подреждаме ги на слоеве в метална съдинка, като с крема заливаме всеки следващ пласт. Прибираме в хладилник да стегне за 4-8 часа, вадим от хладилника и я обръщаме в чиния( с рязко потупване на съдинката). Чак сега е готава да се залее с глазурата и евентуално друго украсяване.

 

 

 

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>