Тиквен кекс (или морковен)

 

Адаптирано по рецепта на Fran Gage „Williams Sonoma Cakes“

 

170 гр брашно

2 чл бакпулвер( *виж бележката)

½ чл сода

½ чл сол

1 чл канела

½ чл иднийско орехче

2 яйца

1 чч захар( нерафинирана)

100 мл сметана

100 гр масло

100 гр сушени боровинки(черни и червени)

100 гр орехи( натрошени на едро и леко пекнати)

300 гр пюре от тиква( или моркови)- прави се като печена/варена тиква се намачква с вилица)

 

Глазура:

120 гр крема сирене

60-90 гр пудра захар( нерафинирана)

30 гр масло на стайна температура)

 

1. Брашното се пресява заедно с подправките( *бележка: вместо бакпулвер може да се използва сода, активирана за 5 минути в 2 сл кисело мляко( или заквасена сметана)).

2. Яйцата се разбиват заедно със захарта. Добавят се останалите съставки и се разбърква. Сместа се пресипва в (застлана с хартия за печене) тава( най-добре керамична).

3. Пече се в предварителнозагрята фурна на 180 градуса около 45-50 минути- бодната в средата клечка трябва да излиза напълно чиста. Оставя се да изстива върху решетка.

4. След като изстине се намазва с глазурата.

 

 

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>