Ензимен екстракт от плодове

Ензимите са молекули(най-често протеини), които ускоряват химични реакции.

Почти всички метаболни процеси в клетката се нуждаят от ензими, за да си осигурят животоподдържаща бързина.

Плодовите ензимни екстракти са популярно (в Корея и Малайзия) средство за тонизиране на имунната и храносмилателната система.

За екстрахирането на ензими от плодове обикновено се използва мед или сурова( кафява) захар (рафинираната захар не работи, поради недостиг на минерали) и лимони( или друг цитрус).

Плод към мед е обикновено в съотношение 3/1.

Всички съдове и прибори трябва да са безупречно чисти и сухи( дори няколко капки вода могат да развалят екстракта). Измитите плодове трябва да се подсушат напълно преди започване на работа.

Ферментирането( на стайна температура и тъмно) отнема 3-8 седмици, след което плодовете се махат, а бистрата течност се прибира на студено.

 

Примерни рецепти:

800 гр плодове( почистени)

200 гр лимони ( непръскани(био)

200 гр мед ( чист)

130 гр сурова захар ( тук: тръстикова о.Мавриций)

 

1. Плодовете се нареждат в 2л буркан заедно с нарязаните с корите лимони( може и портокали/ мандарини).

2. Залива се отгоре с меда и захарта( до капачката трябва да остава поне 3-4 пръста въздух, защото първите дни може и да кипи активно).

Затваря се плътно и се прибира на ТЪМНО( в килер(на стайна температура)).

3. Всеки ден по 1 път леко се разбърква( отдолу нагоре) с чиста лъжица и отново бързо се затваря плътно.

Готово е когато напълно спре да образува пяна, дори при разбъркването.

Ако първите дни кипи, пяната НЕ СЕ МАХА и се прави всичко възможно да се забави ферментацията и да не изкипява.

Ако след 8 седмици все още продължава да прави балончета, най-добре да се продължи с преливането в бутилки.

4. Когато ферментацията е приключила( най-често след 4-5 седмици), пихтиестата смес се минава през фина цедка (от плодовете може да се направят различни сладки десерти). Отделената бистра течност се затваря в бутилки( като се оставя минимално въздух отгоре).

Бутилките се прибират в хладилник( стои готово за пиене за 4-6 месеца).

 

Препоръчителна консумация:

По 1-3 пъти на ден- 1 сл екстракт, разтворена в 1 чч гореща вода( 1 час преди хранене).

 

В посочените примери:

Райските ябълки се почистват от дръжката и сърцевината, но се оставят цели( ципата не се маха). Ананасът се почиства от корите и сърцевината( те отиват за правене на почистващ препарат с ензими, рецептата идва скоро) и се нарязва. Банановите кори се отсраняват, а бананите се начупват на 2-3.

Най-бързо стана райската ябълка, вероятно защото е най-течна- след 4 седмици прекрати всякакво кипене.

Ананасът стана за 6 седмици.

Бананите продължиха да образуват лека пяна( само когато се разбърква) и след 8 седмици, но това е крайно време да се спе с ферментацията и прецеденият екстракт трябва да се затвори почти без въздух в бутилки.

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>