Тази рецепта напомня за старата библейска максима, че в своята безпределна милост, Гурмето( т.е. Господ) се явява според възможностите на ядящия( т.е. вярващия) да го разпознае.
Последният оцелял от зимата пащърнак е и традиционно с най-високо захарно съдържание- перфектният приятел за първия пролетен киселец:)
за 6 порции:
36 бр. едри листа киселец( може и левурда)
2-3 корена пащърнак
3-4 сл масло
5-6 сл брашно от нахут( или друго)
200 мл сметана
1 жълтък
1 белтък
сол и пипер
1. Почистения пащърнак се сварява, водата се маха и се намачква с вилица.
2. В съд с дебело дъно се загрява маслото. Добавя се брашното и непрекъснато се бърка 3-4 минути- докато леко си промени цвета.
( сега може да се добави нарязан лук и малко джинджифил- за 1 мин).
Добавя се сметаната и непрекъснато се бърка 2 минути- докато започне да се отделя от съда.
Маха се от огъня и веднага се добавя жълтъкът при постоянно бъркане. Добавя се и пюрето от пащърнак и разбития белтък и се разбърква. Подправя се на вкус. Получената смес се разпределя в 6 огнеупорни купички застлани с листата киселец( или левурда), като висящите краищата на листата се загръщат над сместа.
3. Купичките се слагат в тава, в която има 1 пръст топла вода и се мушкат в горната част на печката( предварително) загрята на 180 градуса. Пече се около 50 минути.
Поднасят се поръсени с пресен лук( и може девесил и магданоз).