Киселец с пащърнак

  Тази рецепта напомня за старата библейска максима, че в своята безпределна милост, Гурмето( т.е. Господ) се явява според възможностите на ядящия( т.е. вярващия) да го разпознае.

 

 

Последният оцелял от зимата пащърнак е и традиционно с най-високо захарно съдържание- перфектният приятел за първия пролетен киселец:)

за 6 порции:

36 бр. едри листа киселец( може и левурда)

2-3 корена пащърнак

3-4 сл масло

5-6 сл брашно от нахут( или друго)

200 мл сметана

1 жълтък

1 белтък

сол и пипер

 

1.  Почистения пащърнак се сварява, водата се маха и се намачква с вилица.

2. В съд с дебело дъно се загрява маслото. Добавя се брашното и непрекъснато се бърка 3-4 минути- докато леко си промени цвета.

( сега може да се добави нарязан лук и малко джинджифил- за 1 мин).

Добавя се сметаната и непрекъснато се бърка 2 минути- докато започне да се отделя от съда.

Маха се от огъня и веднага се добавя жълтъкът при постоянно бъркане. Добавя се и пюрето от пащърнак и разбития белтък и се разбърква. Подправя се на вкус. Получената смес се разпределя в 6 огнеупорни купички застлани с листата киселец( или левурда), като висящите краищата на листата се загръщат над сместа.

3. Купичките се слагат в тава, в която има 1 пръст топла вода и се мушкат в горната част на печката( предварително) загрята на 180 градуса. Пече се около 50 минути.

Поднасят се поръсени с пресен лук( и може девесил и магданоз).

 

 

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>