Naan Barbari

Нови хоризонти в графата крехка погача.

 

Най-добър е в деня когато е опечен.

за 1 малък хляб(около 630 гр):

 

1 чл (3.5 гр) мая( суха инстант)

350 гр( 3 чч) брашно за хляб

1 чл сол

250 мл вода( затоплена 30 градуса)

2.5 сл зехтин

за намазване: 1-2 сл масло и 1 сл семена нигела( черен кимион)

 

в обикновена фурна могат да се изпечат заедно до 2 добре разтеглени хляба;

 

1.Маята се разтваря в 3-4 сл топла(30 градуса) вода за 5 минути, без да се оставя чак да шупне.

 

2. Брашното се пресява в голяма купа заедно със солта.

Прави се кладенче в което се сипва водата, набъбналата мая и зехтин.

Разбърква се с дървена лъжица до смесване на съставките( 1 минута- да няма сухи места).

Оставя се да почине 10 минути.

Бърка се с дървената лъжица докато стане на топка и започне да се отделя от дъното на съда(4-5 минути). Оформя се на топка и се оставя в купата.

Оставя се да почине 10 минути.

Прави се 1 „разтягане и сгъване” на тестото( от 4-те страни) и се оформя на топка.

Оставя се да почине 10 минути.

Внимателно се прави 2-ро „разтягане и сгъване” като се внимава да не се разкъсва  тестото. Оформя се на стегната топка.

 

3. Оставя се в купата да втасва покрито с кърпа( която не докосва тестото) за 2-3 часа( докато си увеличи обема тройно).

 

4. Тестото леко се разтяга (и се разделя ако е за повече хлябове). Внимателно и без да се разкъсва се разтяга до около 40 см и се слага в( покрита с хартия за печене) широка тава. Правят се няколко успоредни разреза по дължина на тестото.

Покрива се с кърпа и се остава 30 минути леко да се вдигне.

Намазва се с 1 сл разтопено масло и се поръсва със семената нигела.

 

5. Пече се в ( предварително) загрята фурна на 220 градуса( максимум) за 16-18 минути.

Готов е когато звучи на кухо при почукване по дъното.

Вади се от фурната и се остава да изстива върху решетка.

 

 

 

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>