Нови хоризонти в графата крехка погача.
Най-добър е в деня когато е опечен.
за 1 малък хляб(около 630 гр):
1 чл (3.5 гр) мая( суха инстант)
350 гр( 3 чч) брашно за хляб
1 чл сол
250 мл вода( затоплена 30 градуса)
2.5 сл зехтин
за намазване: 1-2 сл масло и 1 сл семена нигела( черен кимион)
в обикновена фурна могат да се изпечат заедно до 2 добре разтеглени хляба;
1.Маята се разтваря в 3-4 сл топла(30 градуса) вода за 5 минути, без да се оставя чак да шупне.
2. Брашното се пресява в голяма купа заедно със солта.
Прави се кладенче в което се сипва водата, набъбналата мая и зехтин.
Разбърква се с дървена лъжица до смесване на съставките( 1 минута- да няма сухи места).
Оставя се да почине 10 минути.
Бърка се с дървената лъжица докато стане на топка и започне да се отделя от дъното на съда(4-5 минути). Оформя се на топка и се оставя в купата.
Оставя се да почине 10 минути.
Прави се 1 „разтягане и сгъване” на тестото( от 4-те страни) и се оформя на топка.
Оставя се да почине 10 минути.
Внимателно се прави 2-ро „разтягане и сгъване” като се внимава да не се разкъсва тестото. Оформя се на стегната топка.
3. Оставя се в купата да втасва покрито с кърпа( която не докосва тестото) за 2-3 часа( докато си увеличи обема тройно).
4. Тестото леко се разтяга (и се разделя ако е за повече хлябове). Внимателно и без да се разкъсва се разтяга до около 40 см и се слага в( покрита с хартия за печене) широка тава. Правят се няколко успоредни разреза по дължина на тестото.
Покрива се с кърпа и се остава 30 минути леко да се вдигне.
Намазва се с 1 сл разтопено масло и се поръсва със семената нигела.
5. Пече се в ( предварително) загрята фурна на 220 градуса( максимум) за 16-18 минути.
Готов е когато звучи на кухо при почукване по дъното.
Вади се от фурната и се остава да изстива върху решетка.