Двойношоколадова торта

Мисля да ви спестя именуването на Хаоса при правенето на тази торта „ творческа импровизация”. То си беше Сайгон.

В крайна сметка името се установи на:

„Двойношоколадова торта с троен лешников туист”

( заради 80 гр. брашно от лешници в блата + 13% лешникова паста в Milka Noisette за крема + в крема 30 мл. Frangelico ( ненадминатия лешников ликьор дестилиран от италянски монаси))

 

Блат:

 

3 яйца

50 г. мед

80 г. кристална захар( аз използвах нерафинирана)

 

50 г. лешници( фино смляни на брашно)

80 г. брашно( най-добре типово от спелта)

15 г. какао на прах( най-добре Valrhona 100% cacao powder)

5 г. бакпулвер

 

50 г. масло( Маджаров)

80 г. сметана( в краен случай може и заквасена сметана, но никога растителна сметана)

20 г. коняк( или ром)

50 г. тъмен шоколад( аз използвах Valrhona Caraibe 66 % chocolate)

 

Крем:

 

200 гр. шоколад( Milka Noisette е перфектен за случая)

80 гр. сметана ( President в случая)

80 гр. масло( Маджаров)

30 гр. Frangelico

 

 

1. Разбъркайте леко яйцата, меда, захарта.

 

2. Добавете смляните бадеми, пресятото брашното, какаото на прах и бакпулвера. Разбъркайте.

 

3. Добавете разтопеното масло, сметаната, коняка и разтопения шоколад. Разбъркайте.

 

4. Изсипете сместа в намазана с масло формичка с хартия за печене на дъното- кръгла с диаметър 18 см. Печете около 45-55 мин. в предварително загрята на 160 градуса фурна( с изключен вентилатор!!!) или докато не пробвате с клечка в средата и тя излиза чиста.

 

5. Крем- в загрятата и махната от огъня сметана разтопете шоколада. Бъркайте 1-2 минути БАВНО до получаване на еднородна маса. Добавете маслото( нарязано на парченца) . Продължете БАВНО да бъркате няколко минути докато поизстине. Добавете към края и Frangelico-то. Оставете на стайна температура 1 час да стегне.

 

6. Разрежете блата на 2 еднакви шайби. Леко ги сиропирайте (с компот например).

Намажете долния блат с 1/3 от крема. Наместете втория блат отгоре. Изсипете върху него останалия крем и декорирайте. Похлупете и сложете в хладилник за 3 часа да стегне.

 

Съхранение: 3 дни в затворен съд в хладилник.

12 коментара по „Двойношоколадова торта

  1. Кой етап остава неясен, кажи да го оправя. Иначе рецептата е много лесна и не виждам да трябват снимки.

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>