Турската версия за пълнен патладжан директно влиза в графата „най-доброто засега“.
3 патладжана( средноголеми)
1-2 сл мазнина
500 гр кайма
3 глави лук
300 гр домати( рендосани на пюре)
2-3 чушки( нарязани)
сол
чер пипер
3-4 скилидки чесън( смачкани)
1 чл куркума( пожелание)
1-2 люти чушки( пожелание)
Патладжаните се режат наполовина по дължина и се издълбават с лъжица на около 0.5 см от обвивката като се внимава тя да не се пробие. Сърцевината се нарязва на малки парчета.
В голяма тенджера запържваме каймата при постоянно бъркане.
Добавя се нарязаният лук и също леко го запържваме.
Добавят се доматите, чушки, издълбания патладжан и подправки( според някои версии на рецептата, каймата се добавя сега). На среден огън се бърка докато остане на мазнина( 10-15 мин).
С тази смес пълним половинките патладжан и подреждаме в тава.
Пече се на( предварително загрята) силна фурна за около 20-25 мин.