Меденки

 … и техните производни- без съмнение най-успешните сладки в българскара традиционна кухня.

 

1 яйце

5 сл захар( нерафинирана)

 

100 гр мед

4 сл олио( шарлан или др.)

 

0.5 чл сода( за хляб)

1 сл оцет

 

0.5 чл канела

1.5 чч брашно

 

1. Яйцето се разбива със захарта.

2. Содата се „огася” в оцета.

3. Всички съставки се смесват в дадената последователност. Бърка се полека докато стане на тесто.

В (застлана с хартия за печене) тава с помощта на чаена лъжичка (на неправилни купчинки) разпределяме сместа, без много да ги оформяме.

Времето за печене зависи от големината на сладките- ако имаме 12 големи меденки ще станат по-бавно(15 мин) и ще са по-дъвчащи, а ако резпределим на 30 мини меденки ще се станат за по-кратко(8-9 мин).

4. Пече се в умерена фурна (предварително загрята;170 градуса) докато се зачервят по края и в средата се стегнат( леко докосваме в центъра с пръсти за проба).

Оставят се да изстиват върху решетка.

След като веча са студени може да се залеят със стопен шоколад или да се слепят по две със сладко, крем или сладолед, макар че и така са си трудноустоими.

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>