Веган десерт с трайни спомени и силни аромати.
1 чч ориз
9 чч вода*( виж бележката)
2 чч захар( може да се намали наполовина)
щипка шафран **
3-4 кардамона
2 сл розова вода
1/4 чч бадеми( смляни)
1/2 чч кокосови стърготини( пожелание)( пълномаслени)
50 гр нишесте( пожелание)
за декорация: канела, шам фъстък, бадеми
* водата може да се замени с мляко и малко сметана, но в такъв случай трябва да се бърка от самото начало
** истински шафран може да се намери в магазин „Багдад“- ирански, 0.5гр/5лв
1. Оризът се измива и се сипва във врящата вода. Остава се 30 мин на слаб огън без да се бърка.
2. Добавя се захарта и кокоса. Оставя се още 30 мин като се бърка от време на време.
3. Шафранът се счуква заедно с щипка захар. Залива се с топла вода и се покрива за 30 мин.
Смляният кардамон се смесва с розовата вода.
4. Добавят се всички останали съставки и на слаб огън за още 30 мин се бърка по-често, особено към края.
Преди да се махне от огъня може да се добави и 50 гр нишесте( размито в малко вода).
Веднага се сипва в тава и се запича 15-20 мин на средносилна фурна.
Вместо да се пече на фурна може просто да се бърка на котлона до пълно сгъстяване.