Персийски оризов пудинг

Веган десерт с трайни спомени и силни аромати.

 

1 чч ориз

9 чч вода*( виж бележката)

2 чч захар( може да се намали наполовина)

щипка шафран **

3-4 кардамона

2 сл розова вода

1/4 чч бадеми( смляни)

1/2 чч кокосови стърготини( пожелание)( пълномаслени)

50 гр нишесте( пожелание)

за декорация: канела, шам фъстък, бадеми

* водата може да се замени с мляко и малко сметана, но в такъв случай трябва да се бърка от самото начало

** истински шафран може да се намери в магазин „Багдад“- ирански, 0.5гр/5лв

 

1. Оризът се измива и се сипва във врящата вода. Остава се 30 мин на слаб огън без да се бърка.

2. Добавя се захарта и кокоса. Оставя се още 30 мин като се бърка от време на време.

3. Шафранът се счуква заедно с щипка захар. Залива се с топла вода и се покрива за 30 мин.

Смляният кардамон се смесва с розовата вода.

4. Добавят се всички останали съставки и на слаб огън за още 30 мин се бърка по-често, особено към края.

Преди да се махне от огъня може да се добави и 50 гр нишесте( размито в малко вода).

Веднага се сипва в тава и се запича 15-20 мин на средносилна фурна.

Вместо да се пече на фурна може просто да се бърка на котлона до  пълно сгъстяване.

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>