Ряпа „au gratin“

Зимни вариации по темата “ au gratin“.

 

½ шепа сушени манатарки

2 чч вода

1 глава лук

50 гр масло

50 гр брашно

1 дафинов лист

¼ индийско орехче( рендосано)

сол и пипер

пожелание- малко целина, щипка канела и куркума

½ чч сметана( от краве мляко)

1 кг ряпа

Пожелание- 1 пащърнак, 1-2 картофа

100 гр бекон( пожелание)

100 гр кашкавал

 

1. Сушените манатарки се смилат на брашно( най-добре в кафемелачка), заливат се с 2 чаши вода и се слагат на слаб огън за 15-30 мин. да стане на бульон.

2. Нарязаният на ситно лук се задушава в маслото, добавя се брашното и се бърка 5 минути. Добавят се подправките.

Постепенно се добавя горещият гъбен бульон при постоянно бъркане.

Накрая се добавя и сметаната и се бърка докато кипне. Маха се от огъня.

Залива се ряпата( нарязана на тънко и сипана в тава) с горещата смес, след това се посипва с нарязания на ситно бекон.

3. Покрива се с алуминиево фолио и се слага във фурна, предварително загрята на 200 градуса.

Пече се 1 час, след това фолиото се маха, посипва се с рендосания кашкавал и се връща във фурната да се запече за още 15 минути, без фолио.

 

 

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>