Известен в работилницата като „Тенджи“, този конфитюр сериозно доминираше миналото лято и сега се запасяваме докато все още е сезонът на ароматния сорт „Клементина“.
1 кг мандарини( кори, сок и месеста част)
1 кг захар
3 сл пектин( обикновен на прах( от аптека))
1 лимон( сок)
1 ванилия( шушулка- разрязана по дължина)
1. Мандарините се обелват съвсем тънко- без да се закача бялата сърцевина, това става най-лесно с остра белачка за зеленчуци.
Вече обелените плодове се режат на половина и се изстискват заедно с максимално количество плодово месо. Махат се семките.
Обикновено излизат около 200 гр кори на 800 гр сок и плод.
Пектинът се разтваря в 1 чаша от сока.
2. В широка тенджера с дебело дъно се смесват всички съставки и добре се разбъркват захарта и пектина.
Тенджерата се слага на СРЕДНОСИЛЕН огън и непрекъснато се бърка докато заври.
В момента когато заври се засичат точно 5 минути и огънят се увеличава на СИЛЕН. Бърка се постоянно докато сместа буйно се пени.
След засеченото време ( никога повече от 7 минути) тенджерата се маха от огъня и конфитюрът веднага се сипва в сухи буркани, които се обръщат с капачката надолу.
След като поизстинат се обръщат с капачката нагоре и ( с почукване) се проверява дали няма някой незатворен.