Конфитюр мандарини

Известен в работилницата като „Тенджи“, този конфитюр сериозно доминираше миналото лято и сега се запасяваме докато все още е сезонът на ароматния сорт „Клементина“.

 

1 кг мандарини( кори, сок и месеста част)

1 кг захар

3 сл пектин( обикновен на прах( от аптека))

1 лимон( сок)

1 ванилия( шушулка- разрязана по дължина)

 

1. Мандарините се обелват съвсем тънко- без да се закача бялата сърцевина, това става най-лесно с остра белачка за зеленчуци.

Вече обелените плодове се режат на половина и се изстискват заедно с максимално количество плодово месо. Махат се семките.

Обикновено излизат около 200 гр кори на 800 гр сок и плод.

Пектинът се разтваря в 1 чаша от сока.

2. В широка тенджера с дебело дъно се смесват всички съставки и добре се разбъркват захарта и пектина.

Тенджерата се слага на СРЕДНОСИЛЕН огън и непрекъснато се бърка докато заври.

В момента когато заври се засичат точно 5 минути и огънят се увеличава на СИЛЕН. Бърка се постоянно докато сместа буйно се пени.

След засеченото време ( никога повече от 7 минути) тенджерата се маха от огъня и конфитюрът веднага се сипва в сухи буркани, които се обръщат с капачката надолу.

След като поизстинат се обръщат с капачката нагоре и ( с почукване) се проверява дали няма някой незатворен.

 

 

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>