Baghlava Yazdi

На името на град Язд( централен Иран), където легендата разправя, е измислена баклавата.

Там днес е най-модерно да си лекар. Появяват се нови университети върху обширни парцели най-често по периферията на големите градове и подобно на България през 90-те години има бърза инфлация на университетската диплома.

Сладкарската традиция специално в Язд се оценява високо дори от самите иранци и много от тях се презапасяват с големи кутии с вкусотии, когато минават от там по работа или на гости. Някои от най-известните сладкарници държат на малкото производство и сюблимното качество и не изнасят продукция дори до други градове на ислямската република, която е по принцип забележително индустриално настроена( вероятно поради липсата на араби).

Занаятчийски работилници като Haj Кhalifeh представляват световен пример за запазване качеството на производство в условията на глобализация. С тях за малко не станахме семейство, но въпреки че бях хептен безпощадно зарязан от булката и то баш по средата на близката пустиня, в патакламата успях да измъкна рецептата за най-добрата им баклава…

… очаквайте скоро по

pechen.bg

тайната рецепта: „Haj Кhalifeh baghlava”

 

 

Класическата рецепта за баклава Язди е извънредно леснa, важно е качеството на продуктите и работа с любов:

 

Блат:

60 гр масло

½ чч захар

3 яйца

¼ чч розова вода*

¼ чл кардамон( току-що смян)

1 чч брашно ( пресято)

1 чл бакпулвер

1 чч бадеми( смляни)

Сироп:

1 чч захар

1/3 чч вода

5-6 нишки шафран*( счукани с щипка захар и заляти с 2 сл гореща вода)

1/8 чл( 8-10 капки) розова вода

2 сл мед

*розова вода има по аптеките( „Българска Роза Карлово“ е добра); качествен шафран има в магазин“Багдад“( питайте за „истинския“, който обикновено е ирански и в много малка опаковка от 0.5-1 гр)

 

1. Размекнатото на стайна температута масло се смесва със захарта и с вилица се бърка 3-4 минути докато бухне.

Едно по едно се добавят яйцата като след всяко се разбърква добре.

Добавят се последователно и останалите съставки при постоянно бъркане.

Сместа се сипва в( леко омазнена) тава на тънък слой( един пръст).

2. Пече се 35-40 минути на 170 градуса( предварително загрята; средносилна фурна).

Оставя се да изстине в тавата, нарязва се и тогава се залива с топъл сироп:

Вода и захар се кипват и се оставят на съвсем слаб огън за 15 минути( покрита тенджерата). В последните 5 минути се добавя шафран. Маха се от огъня и се добавят розова вода и мед.

Сиропът се оставя да поизстине за 15 минути(покрит) и се залива.

 

Съхранение: до 2 седмици в хладилник.

 

 

 

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>