Пълнозърнести Бисквити „Graham Crackers”

На името на преподобния Силвестър Грахам, който проповядвал, че да се разделя бялото от пълнозърнестото брашно е против волята на Бог.

Полезни и семпли, обикновените бисквити( тук в пълнозърнест вариант) са подходящи за основа на пайове, кишове и чийзкейкове, бисквитени торти и пр.

 

за 25 бисквити:

125 гр масло

80 гр( 6-7 сл) кафява захар

4 сл( 60 гр) вода

240 гр (2 чч) пълнозърнесто брашно( пшеница, ръж и др.)

½ чл бакпулвер

пожелание: ½ чл канела; 50 гр мляни орехи; 1 сл портокалово сладко

 

1. Маслото, захарта и водата се слагат да кипнат и се махат от огъня.  Остават се да изстинат до стайна температура.

2. Всички съставки се разбъркват заедно и после с ръце набързо се омесва на извънредно меко тесто. При омесването съвсем пестеливо се ръси с брашно докато стане на топка. Тестото се покрива плътно и се слага в хладилник за 2 часа.

3. Охладеното тесто се вади и се оставя 15 минути да се отпусне малко след хладилника. После се разточва върху леко набрашнена хартия за печене на блат 25 на 35 см и се нарязва на 25 части( 5 на 7 см). Не е нужно да се разделят, а се пекат както са си на цял блат върху хартията, после се начупват много лесно и правилно.

По желание отгоре се намазват леко с 1 сл мляко( сметана).

Пече се на 170 градуса( средносилна фурна) за 12-14 минути.

Готови са преди да започнат да покафеняват по краищата. Да се внимава да не загарят, защото никой не обича прегорели бисквити!

 

Съхранение: в бисквитите по принцип не се слага мляко и яйца и са на практика вечни, но най-добре да не се държат кашета за повече от 6 месеца.

 

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>