Ирански марципанови дуди

С пролетното равноденствие ( настъпило днес в 6:33 българско време, честито!) в работилницата вече празнуваме и иранската нова година.

..голяма целувка.. ммуууаах

Тези сладки традиционно се поднасят на гостите около празниците и на фарси се наричат „тут“, което подозрително напомня на българското „дуд(а)“. Освен това се правят по рецепта, която повече от подозрително наподобява правене на марципан.

Светлина върху такива смущаващи калейдоскопични въпроси от типа „global village“ съвсем изненадващо за днещната епоха се разстила не от интернет, а от прикритото под хартиен носител самородното богатство-

позволете ми да представя

чудесната книга на

Хаджар Фиюзи „Персийски думи в Българския език“

(може да се намери в иранския културен център до Орлов мост)

 

 

Дудите се правят по рецептата за марципан http://pechen.bg/?p=2035,

с единствената разлика:

вместо вода се слага розова вода.

Готовият марципан се накъсва на парченца колкото дуда, които се овалват в кристална захар и се оформят в конусовидна форма чрез леко притискане от единия край. В другия край се бодва парченце шам фъстък.

Да се съхраняват в плътнозатворен съд за не повече от 3-4 дена, защото бързо изсъхват.

Те обаче са толкова вкусни, че аз лично никога не съм ги виждал прекалено изсъхнали:)

 

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>