4 съставки- триумфален баланс.
За 25-30 трюфела
По рецепта от “Ready for desert” на David Lebovitz
125 мл. сметана(President използвах за тези, в никой случай растителна)
220 гр. (+ 100 за овалване) тъмен шоколад( аз използвах Valrhona Caraibe 66%)
45 гр. краве масло( Маджаров)
45 мл. Порто( или Grand Marnier за портокалов кик)
какао на прах за овалване( използвах Valrhona 100% Cacao Powder)
1. Кипнете сметаната и веднага я махнете от огъня. Прибавете 220 гр. шоколад и изчакайте 1 минута, след което разбъркайте БАВНО И ВНИМАТЕЛНО.
2. Прибавете размекнатото на стайна температура масло и Портото. Бъркайте 1 минута БАВНО И ВНИМАТЕЛНО, целта е НЕ да се добавя въздух, а само пълното инкорпориране на съставките и получаване на гладка кадифена маса. Не прекалявайте със скоростта и времетраенето на бъркането!!! Охладете сместа в хладилник за 3 до 24 часа.
3. От охладената смес с лъжица( удобна е ако имате такава за сладолед) се оформят топки с не особено правилна форма, дооформят се с ръце и се връщат в хладилника за 30 минути да постегнат отново.
4. Разтопете 100 гр. шоколад на водна баня. Гребнете с лъжица малко от него, поставете един трюфел в лъжицата и за секунди го оваляйте. Целта е да полепне съвсем малко, подобно на фино фолио, а не да се наслоява дебела черупка от шоколад. Пуснете го в плитък съд с какао на прах и оваляйте отвсякъде. Направете така и останалите и ги охладете.
Остатъка от шоколада и какаото за овалване запазете за бъдещи проекти.
Сервиране: Извадете ги от хладилника поне 1 час преди да ги поднесете.
Съхранение: 1 седмица в плътнозатворен съд в хладилник.