Kombucha

Kombucha is fermented tea.

Like other naturally fermented foods, it is loaded with microorganisms that are beneficial for the proper and smooth working of our gut and intestines.

It is very easy and fun to make at home.

And it is SPARKLING:)

pppsssssssshhttt

 

why it is so beneficial:

https://www.youtube.com/watch?v=5DTrENdWvvM

 

For home making kombucha is appropriate to use at least 3 liter jar( glass or clay), less then that is just not worth the fuss.

For 3 liter jar:

2.5 liter water( tab, filtered or spring)

5 gr( 3-4 tea spoons) black or green tea

300 gr(1.5 cups) sugar( white crystal)

250 ml kombucha liquid

1 kombucha mushroom

 

For 5 liter jar:

4.5 liter water( tab, filtered or spring)

10 gr(7-8 tea spoons) black or green tea

450 gr( 2.5 cups) sugar( white crystal)

450 ml kombucha liquid

1 kombucha mushroom

 

1. The water is heated to 90° ( not boiling) and then is removed from the fire. The tea is added, pot is covered and tea steeps for 15 minutes.

2. The tea is then filtered( through a strainer) into the glass jar. Sugar is then added to the jar and then is given several good stirs to dissolve it completely. The jar is then left for several hours to slowly cool down to room temperature.

3. When the tea is at room temperature, the kombucha liquid and the kombucha mushroom are added inside the jar. The jar is covered with a cloth and is kept in some dark corner of the kitchen( without direct sunlight).

4. After 7-14 days( depending on your personal taste and aimed level of fermentation) the fermented tea is poured in bottles (near to the top and closed tightly).

5. At this point, the bottles are left at room temperature for only 1 day – the fermentation is still going on and makes it a little more bubbly. Be careful not to forget it for too long now- without a cold environment to stop the fermentation, the pressure in the bottles might become too high.

6.The bottles are put for 1-2 days in the refrigerator- the cold stops the fermentation process.

7.After the refrigerator, the bottles are kept in dark place( room temperature).

Expire date:   1 year (after closing in bottles)

 

По-полезна от киселото мляко, по-вкусна от сайдър, комбучата просто няма равна.

И няма нищо по-лесно от това да си я направим в къщи.

И е ГАЗИРАНО.

 

защо е толкова полезна:

https://www.youtube.com/watch?v=5DTrENdWvvM

ето и малко инфо от чудесния сайт на Надя Петрова

http://nadiapetrova.bg/2015/01/kombucha/

 

1 литър вода( изворна или филтрирана; става и с чешмяна)

2 гр ( 2 чл) чай( черен или зелен)

100 гр захар( най-добре обикновена бяла)

100 гр комбуча( от предишната варка( или купена от магазина))

1 бр чаена гъба(от предишната варка ( или може да се купи по интернет))

 

В края на всяка т.нар.“варка“ чаената гъба произвежда една нова гъба, която веднага може да се използва за следващата партида. Ако не започнем веднага с нова варка, двете гъби може да се съхраняват покрити с комбуча в плътнозатворен съд.

 

Най-добре да се работи с 3 литрови буркани.

Да не се използват никакви метални прибори в целия процес( цедки, фунии и пр.).

Количествата на съставките могат да варират леко според вкуса.

Най-добрата комбинация, която до сега съм открил е:

за 3 литров буркан: 2.5 л вода/ 5 гр чай Оолонг“клен и орехи“*/ 300 гр захар(бяла)/ 250 мл комбуча/ 1 бр чаена гъба

* чаят Оолонг “ с клен и орехи“( и още десетки уникални чайове) може да се намери във Веда Хаус( ул. Гладстон 2)

 

1.Водата се загрява до 90 градуса и се маха от огъня. Добавя се чаят и се запарва за 15 минути.

2. Чаят се прецежда (в буркан) и се добавя захарта. Разбърква се. Оставя се няколко часа да изстине до стайна температура.

3. Добавят се комбучата и гъбата. Бурканът се покрива с кърпа или кухненска хартия.

Оставя се в някой тъмен ъгъл на кухнята без достъп на пряка слънчева светлина.

4. След 7-14 дена (според вкуса или желаното ниво на ферментация и количество на изядената от гъбата захар, което означава по-малко захар за нас) се прецежда в бутилки, които се затварят плътно.

Бутилките се оставят за 1-3 дена на закрито( според желаното ниво на газиране). След това се прибират за 1 ден в хладилник, за да се прекратят ферментационните процеси.

След като се извадят от хладилника, бутилките се оставят на тъмно( в килер).

Срок на годност- 1 година.

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>