Комбуча

По-полезна от киселото мляко, по-вкусна от сайдър, комбучата просто няма равна.

И няма нищо по-лесно от това да си я направим в къщи.

И е ГАЗИРАНО.

 

защо е толкова полезна:

https://www.youtube.com/watch?v=5DTrENdWvvM

ето и малко инфо от чудесния сайт на Надя Петрова

http://nadiapetrova.bg/2015/01/kombucha/

 

1 литър вода( изворна или филтрирана; става и с чешмяна)

2 гр ( 2 чл) чай( черен или зелен)

100 гр захар( най-добре обикновена бяла)

100 гр комбуча( от предишната варка( или купена от магазина))

1 бр чаена гъба(от предишната варка ( или може да се купи по интернет))

 

В края на всяка т.нар.“варка“ чаената гъба произвежда една нова гъба, която веднага може да се използва за следващата партида. Ако не започнем веднага с нова варка, двете гъби може да се съхраняват покрити с комбуча в плътнозатворен съд.

 

Най-добре да се работи с 3 литрови буркани.

Да не се използват никакви метални прибори в целия процес( цедки, фунии и пр.).

Количествата на съставките могат да варират леко според вкуса.

Най-добрата комбинация, която до сега съм открил е:

за 3 литров буркан: 2.5 л вода/ 5 гр чай Оолонг“клен и орехи“*/ 300 гр захар(бяла)/ 250 мл комбуча/ 1 бр чаена гъба

* чаят Оолонг “ с клен и орехи“( и още десетки уникални чайове) може да се намери във Веда Хаус( ул. Гладстон 2)

 

1.Водата се загрява до 90 градуса и се маха от огъня. Добавя се чаят и се запарва за 15 минути.

2. Чаят се прецежда (в буркан) и се добавя захарта. Разбърква се. Оставя се няколко часа да изстине до стайна температура.

3. Добавят се комбучата и гъбата. Бурканът се покрива с кърпа или кухненска хартия.

Оставя се в някой тъмен ъгъл на кухнята без достъп на пряка слънчева светлина.

4. След 7-14 дена (според вкуса или желаното ниво на ферментация и количество на изядената от гъбата захар, което означава по-малко захар за нас) се прецежда в бутилки, които се затварят плътно.

Бутилките се оставят за 1-3 дена на закрито( според желаното ниво на газиране). След това се прибират за 1 ден в хладилник, за да се прекратят ферментационните процеси.

След като се извадят от хладилника, бутилките се оставят на тъмно( в килер).

Срок на годност- 1 година.

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>