Соленки със синьо сирене

Смущаващо пристрастяващи-

ниво: ТРАНС

 

Семената нигела са гвоздея на тази рецепта и следва да не бъдат пропускани- те имат изключително примамлив леко горчив вкус и често се използват в Близкия Изток за поръсване на някои хлябове и соленки.

Също така им се приписват и ред здравословни качества:

http://www.bb-team.org/articles/5009_cherno-seme-nigela

 

по идея на млекарница Добрев и с тяхното превъзходно синьо сирене- все по-добре му хващат цаката

 

200 гр( 1 чч) сварен картоф( намачкан с вилица)

50 гр масло

100 гр синьо сирене( от  млекарница Добрев)

100 гр брашно за хляб( най-добре ръжено)

100 гр орехи ( фино смляни)

2 сл захар( кафява)

сол/ черен пипер

голяма щипка кимион/ малка щипка ким (пекнати за 1-2 мин на сух тиган и смляни)

за поръсване:

1 чл сусам

1 чл семена нигела( може да се намери в м.“Багдад“)

2-3 щипки захар( кафява)

 

1. Всички съставки се смесват една след друга в дадената последователност и се бърка докато стане на тесто, но не се меси повече, за да не започне да лепне. В началото се мачка с вилица, после се оформя на топка с широка лъжица или шпатула.

Разточва се върху хартия за печене на много тънко.

Поръсва се с нигела и сусам( които заедно са пекнати за 1-2 мин на сух тиган- да се внимава да не се прегаря нигелата, защото започва да горчи) и няколо щипки захар.

Нарязва се.

2. Пече се на 170 градуса( среднослаба) фурна за 15 минути.

За бързо се вади и се начупват.

Фурната се намаля на 150 градуса и се допичат за 8-10 минути( зорко да се следи за момента когато леко се зачервят по краищата и от веднъж започват да потъмняват целите).

Когато са готови е най-добре фурната да се изключи, а вратата да се открехне с помощта на защипана дървена лъжица и така се оставят за още 10 минути хептен  да просъхнат.

Вадят се и се оставят да изсиват върху решетка.

 

 

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>