Persian Koloocheh

 

Персийско колаче

Най-изстрелващата закуска, която може да се намери само в автентичните ирански пекарни.

Оригинална рецепта е само леко побългарена с добавянето на малко ябълка към плънката- първото нещо което ми мина през акъла че трябва да се направи, когато ги опитах за сефте в една малка и претъпкана пекарна в Техеран.

 

за 12 колачета:

Тесто:

7 гр мая

60 гр заквасена сметана( или кисело мляко)

60 гр вода

85 гр масло

2 яйца

70 гр захар

500 гр брашно за хляб

щипка сол

 

Пълнеж:

½ ябълка

25 гр захар

25 гр орехи

½ чл канела

 

1.  Маята се разтваря в кафена чашка с топла( не вряла) вода и се оставя да шупне(5-10 мин).

2. Заквасената сметана се смесва с водата, разтопеното масло, леко разбитите яйца и захарта. Към тях се добавя шупналата мая.

3. Брашното и солта се смесват, правят се на кладенче,  добавят се течните съставки и се замесва тесто. Тестото се покрива с кърпа и се оставя на топло да втаса за 1-2 часа.

4. Пълнеж: почистената ябълка и захарта се задушават заедно с 1-2 сл вода за 10 мин. Намачква се с вилица, добавят се орехите и канелата.

5. Когато тестото се е вдигнало почти двойно се разделя на 12 части, които се оформят на топки. С ръце се правят с плоска форма, по средата се слага 1 сл плънка и после краищата се прилепват така, че плънката остава посредата. След това топката се разточва( с шева отдолу) внимателно докато стане плоска, а горната страна се надупчва( с различни по размер капачки).

6. Колачетата се печат( в предварителнозагрята фурна) на 180 градуса за 15-20 минути.

 

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>