Брюкселско зеле и балучка +портокалов сос

Адаптирано по рецепта на Susie Middleton” Fast Fresh and Green”

Печено в керамична тава Emile Henry

Съставки:

 

500 гр. брюкселско зеле

200 гр. балучка (може и арпаджик)

2 С.л. зехтин

щипка сол

100 мл. бульон

 

За соса:

 

2 Ч.л балсамов оцет

1 С.л кленов сироп( или кафява захар)

1 С.л. портокалов сок

1 Ч.л. настъргана портокалова кора

2 С.л. масло

 

1. Брюкселското зеле се реже на две. Почистената от външните люспи балучка остава цяла. Смесете двете в тава , поръсете със солта и зехтина, леко разбъркайте. Добавете бульона, покрийте с алуминиево фолио.

 

2. Печете общо около 20 минути в (предварително!!) загрята на 220 градуса фурна. След 10-12 минути махнете фолиото, за да се изпари водата. После оставете още 8-10 минути, докато  се запече отгоре.

 

3. Сос: Смесете в малък метален съд оцета, кленовия сироп, портокаловия сок и  портокаловата кора. ЛЕКО затоплете, махнете от огъня и добавете маслото. Разбъркайте добре- до образуване на кремообразен сос. Поръсете го върху поизстиналото зеле (!! ако манджата е гореща има опасност маслото в соса да се втечни) и разбъркайте.

Поднесете веднага.

 

 

Един коментар по „Брюкселско зеле и балучка +портокалов сос

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>