Когато Госките Богове са така щедри да ти изпратят на пътя едно магично същество и дори извадиш късмета да го убиеш и да го изядеш…
В България това е трудно да се направи по един естествен и изпълнен с взаимно уважение начин откакто държавни служители забраниха лова с лък и стрели- аномалия на която моментално трябва да се сложи край.
Адаптирано по рецепта на Neil Strauss “Emergency”
1 кг бут( елен; става и с говеждо)
100 гр соев сос( натурален; Кикоман)
100 гр уорчестър сос( натурален; да не се използва пикантен като Хайнц)
100 гр терияки сос( натурален)
30 гр течен пушек*
40 гр мед
1-2 сл чесън на прах
1-2 сл лук на прах( по желание)
1 чл лют червен пипер
* трудно се намира, най-добре по интернет: http://www.biorest-bg.com/cat1/prd10/prd-detail.html
1. Месото се реже по дължина на на мускула на тънки ленти( не по-дебели от 0.6 см)- това става най-лесно ако е стояло 1 час в камерата на хладилника.
Лентите се потапят в марината( направена от смесени всички сосове и подправки) и се оставя в хладилник за 24 часа.
2. Лентите се подреждат без да се допират на решетка над тава( капе доста навсякъде) и се слагат във фурна на 70-80 градуса с пуснат вентилатор и открехната врата( с помощта на защипана дървена лъжица например).
Внимава се да не се качва температурата, защото образуват твърда коричка, която им пречи да съхнат.
През 2-3 часа се обръщат.
Готово е за 8-12 часа- трябва да се огъват леко, а не да се чупят като чипс.
Съхраняват се на стайна температура в затворен съд.
Срок на годност 1 година.