Сушено еленско ( Elk jerky)

 

Когато Госките Богове са така щедри да ти изпратят на пътя едно магично същество и дори извадиш късмета да го убиеш и да го изядеш…

В България това е трудно да се направи по един естествен и изпълнен с взаимно уважение начин откакто държавни служители забраниха лова с лък и стрели- аномалия на която моментално  трябва да се сложи край.

 

Адаптирано по рецепта на Neil Strauss “Emergency”

 

1 кг бут( елен; става и с говеждо)

100 гр соев сос( натурален; Кикоман)

100 гр уорчестър сос( натурален; да не се използва пикантен като Хайнц)

100 гр терияки сос( натурален)

30 гр течен пушек*

40 гр мед

1-2 сл чесън на прах

1-2 сл лук на прах( по желание)

1 чл лют червен пипер

 

* трудно се намира, най-добре по интернет: http://www.biorest-bg.com/cat1/prd10/prd-detail.html

1. Месото се реже по дължина на на мускула на тънки ленти( не по-дебели от 0.6 см)- това става най-лесно ако е стояло 1 час в камерата на хладилника.

Лентите се потапят в марината( направена от смесени всички сосове и подправки) и се оставя в хладилник за 24 часа.

2. Лентите се подреждат без да се допират на решетка над тава( капе доста навсякъде) и се слагат във фурна на 70-80 градуса с пуснат вентилатор и открехната врата( с помощта на защипана дървена лъжица например).

Внимава се да не се качва температурата, защото образуват твърда коричка, която им пречи да съхнат.

През 2-3 часа се обръщат.

Готово е за 8-12 часа- трябва да се огъват леко, а не да се чупят като чипс.

Съхраняват се на стайна температура в затворен съд.

Срок на годност 1 година.

 

 

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>