Единственият недостатък на фалафела е, че се пържи- тук този проблем е елиминиран.
2 чч варен нахут
0.5 чч брашно( ечемичено, ръж или др.)
сол и пипер на вкус
2 сл шарена сол за фалафел(от магазин „Багдад“ на женския пазар)
1 яйце( по желание)
0.5 чч царевично брашно( или галета)
1. Свареният нахут се пасира. Добавя се брашното и подправките и добре се разбърква.
2. Обормят се фалафели( може кюфтета, плочки и пр.), които се овалват първо в яйцето и после в царевичното брашно и се подреждат в тава( леко омазнена).
3. Пече се на 200 градуса( силна фурна) за 20 минути, като посредата на времето се вадят от фурната и се обръщат.
Поднасят се със сос хрян, горчица, доматен сос, соев и пр.